Mordfall

10 år sedan det brutala halloweenmordet i Oslo

Det är nu 10 år sedan det brutala halloweenmordet skedde i Oslo, då 22-åriga Andreas Nilstad miste livet efter en sen festnatt.

Klockan har slagit tolv natten till den 30 Oktober 2011. På Oslos gator kan man höra liv och rörelse från olika halloweenfiranden i den kalla höstnatten. Den här kvällen har 22-åringen Andreas Nilstad blivit bjuden på en fest hos sina barndomskompisar som bor tillsammans i en lägenhet i stan. Andreas har just fått den glädjande nyheten om att han ska bli pappa och föga visste han då, att det här skulle bli hans sista kväll i livet. 

Av dom 15 personer som deltagit i festen är nu bara 4 personer kvar, däribland Andreas och barndomskompisen Marius Løken. Under kvällen har man druckit alkohol och enligt övriga festdeltagare har det hela tiden varit en trevlig stämning.

 

Vad som händer nu under dom närmsta timmarna är lite av ett mysterium. En konflikt mellan tre av männen uppstår och eskalerar snabbt, det blir tumult och mannen som ska komma att bli gärningsman i det här brottmålet, tar fram en kniv. Marius får ett knivhugg som träffar hjärtat, följt av ytterligare 14 hugg. Mirakulöst nog lyckas han full av adrenalin ta sig ut ur lägenheten, ner för trappen och ut på gatan.

Ute på gatan får Marius syn på en taxi som han kastar sig in i. Den chockade taxichauffören förstår snabbt allvaret i situationen och kör i ilfart genom rödljus och stopplikter mot sjukhuset. Väl inne på sjukhuset förlorar Marius medvetandet och man börjar operera omgående. Han har förlorat mycket blod, närmare bestämt 25 liter, och hamnar i koma.

 

Tillbaka på brottsplatsen har grannar under tiden blivit uppmärksammade på att någonting är fel. Dom har hört skrik och larmat polisen om ett pågående lägenhetsbråk. När polisen klockan 02.30 anländer till platsen blir dom mötta av en hårresande syn. På glaspartiet vid ingången till trapphuset har någon målat ett uppochnervänt kors och skrivit ‘’GUD’’, i blod.

Poliserna delar på sig, några går upp i lägenheten medan dom andra rusar mot bakdörren till lägenhetshuset. På innergården påträffar dom gärningsmannen som är allvarligt skadad, han har svåra skärskador och ett inristat uppochnervänt kors på bröstkorgen. Mannen blir omedelbart gripen samtidigt som dom andra poliserna har nått tredje våningen och går in i lägenheten.

Väl inne i lägenheten påträffar dom en avliden man, det är Andreas Nilstad som ligger på golvet, dödad av ett flertal knivhugg. En annan man, en 21 åring från Oslo, ligger och sover när polisen stormar in. När han blir väckt är han förvirrad och påstår sig ha sovit genom hela händelseförloppet.

10 år sedan det brutala halloweenmordet i Oslo. Bild: Pixabay

11 dagar senare vaknar Marius Løken upp ur koman, han nås snabbt av nyheten av att vännen Andreas Nilstad har blivit bragd om livet. Nu börjar en intensiv förhörsperiod följt av rättegångar. 

I rättegången hävdar gärningsmannen att han fått en psykos som har blivit utlöst av alkohol och cannabis. Stadsadvokaten Carl Graff Hartmann uppger även att gärningsmannen har haft för avsikt att mörda Andreas och Marius, därefter ta sitt eget liv, för att sedan återkomma, pånyttfödd, som den nya Jesus.

Man kallar in experter som analyserar tillvägagångssättet och mannens psykiska status. tre av fyra experter bedömer gärningsmannen som ej tillräknelig vid brottstillfället och han blir därför dömd till rättspsykiatrisk vård.

Det framkommer aldrig vad gärningsmannen hade för egentligt motiv till mordet och mordförsöket, inte heller vem som gjorde den spektakulära blodmålningen på ingången till trapphuset.

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Se även
Close
Back to top button