ArtiklarMordfallÖvrigt

50 år sedan de uppmärksammade Tingshusmorden i Söderhamn.

50 år sedan de uppmärksammade Tingshusmorden i Söderhamn. Den 61-årige Gunnar Bengtsson sköt ihjäl 4 personer av totalt 13 avlossade skott, mordfallen utspelade sig i Söderhamns tingshus den 1 mars 1971. Händelsen förlöpte under en pågående förhandling i ett tvistemål mellan Bengtsson och hans före detta fästmö Cecilia Ekestang. Detta kom senare att bli ett av Sveriges mest uppmärksammade mordfall.

Gunnar Bengtsson och Cecilia Ekestang träffade varandra för första gången 1965 och inledde ett förhållande. Kort efter att paret förlovade sig började relationen att spricka och de bestämde sig för att separera. Därefter inledde man en mycket segdragen tvist där de beskyllde varandra för saker som hade skett under deras tid tillsammans. Ekestang anklagade Bengtsson för att ha jagat henne med en höhacka och Bengtssons anklagelse mot Ekestang var att hon hade stulit hans frimärkssamling. Bengtsson krävde även att hon skulle betala tillbaka pengar som han hävdade att hon hade fått lånat under deras förhållande. Detta kom att bli en långdragen rättsprocess med ett flertal överklaganden och byten av advokater från Bengtssons sida. Det är nu 50 år sedan de uppmärksammade Tingshusmorden i Söderhamn skedde.

I januari 1971 blev en tidigare dom från hovrätten prövad av Högsta domstolen i Stockholm som då tog beslutet att skärpa hovrättens dom. Domen blev inte som Bengtsson ville då han blev dömd till att betala Ekestang 11.250 kronor och även 20.500 kronor i rättegångskostnader.

Morddagen

I mars månad samma år skulle ytterligare ett mål och juridiskt möte hållas för Bengtsson och Ekestang i Söderhamns tingshus klockan 09.30. Under denna tid pågick en facklig konflikt (SACO-SR konflikten), detta innebar att det endast skulle finnas ett fåtal jurister och kontorister på plats när de tvistande parterna skulle anlända till tingshuset. När alla hade blivit samlade i rummet och skulle överlägga drar Bengtsson fram en pistol och avlossar de 13 skotten. De som befann sig i överläggningsrummet var Cecilia Ekestang och hennes advokat, Gunnar Bengtsson och hans advokat samt lagmannen. Alla som befann sig i rummet avled av skotten förutom Bengtsson själv.

Klockan 09.48 inkom larmet till räddningstjänsten och när de var på plats fanns Gunnar Bengtsson inte kvar. Polisen behövde förstärkning och man drog igång ett massivt polispådrag. Nyheterna spred sig snabbt och man gjorde extra nyhetssändningar i radio som nådde fram till många svenskar. Detta gjorde Söderhamnarna mycket förskräckta men bara några timmar senare överlämnade Bengtsson sig själv till polisen och erkände sig skyldig till morden.

Den kommande dagen blev polisen beordrad av länsåklagaren att utföra en husrannsakan i Bengtssons hem. Bengtssons bostad visade sig dock ha utplacerade minor där, vilket gjorde att mineringar löste ut mitt framför ögonen på en polisman som blev skadad och bostaden brann sedan ned.

Domen

Den 14 september 1971 blir domen avkunnad. Tingsrättens beslut var att gå efter åklagarens linje och därför döma Bengtsson till ansvar för mord och olaga vapeninnehav. Det ansågs att Bengtsson hade inflytande av en sinnessjukdom när han begick brotten, därför blev sluten psykiatrisk vård istället för fängelsestraff. Bengtsson vårdades på en rättspsykiatrisk klinik på Säters sjukhus och i början av 1980-talet när Bengtsson började bli till åren skrevs han ut. Han flyttade in på Eklunda servicehem i Stråtjära och tillbringade hans sista år där, Bengtsson avled den 20 juli 1993.

Källor:

http://www.Sverigesradio.se

http://www.Svenskamord.se

http://www.Mordkartan.se

http://www.Podtail.se

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Back to top button