Personrån

Äldre och handikappade som rånas

Alla slags rån är förnedrande för den drabbade. Det är en känsla av skam, vanära och maktlöshet över det inträffade.

 

Alla slags rån är förnedrande för den drabbade. Det är en känsla av skam, vanära och maktlöshet över det inträffade.

De som utför rånen är empatilösa och utan skrupler. Att ta ifrån andra för egen vinnings skull utan en tanke på vad förlusten innebär för den drabbade.

Än värre är stölder då äldre personer eller personer med fysiskt eller psykiskt handikapp drabbas då de oftast inte har någon chans alls till eget försvar. Kanske har de inte ens förmågan att kunna anmäla brottet själva och i värsta fall ingen som helst som kan hjälpa dem.

De kan lätt råka ut för stölder och bedrägerier i det egna hemma då de ofta är väldigt godtrogna. Det ringer på dörren och någon utger sig vara från hemtjänsten, sjukvård, polis eller annan myndighet som behöver komma in i lägenheten av någon anledning. Tjuven blir inbjuden och utför stölden utan några större besvär. Ett samtal från en släkting som ber om att få låna pengar på grund av en akut situation. Eller någon som utger sig vara från banken och vill ha kontonummer och kod. En bank ringer aldrig upp en bankkund för att be om dessa detaljer.

Där finns stölderna där en person nyss tagit ut pengar på en bankomat och blir förföljd av en bedragare som lurar till sig både bankkort och kod eller kontanta pengar.

Väskryckningar förekommer inte så ofta men då det förekommer så sker det väldigt snabbt av någon som rycker till sig väskan springande, på cykel eller på en moped och då kan fallet bli allvarligt och leda till sjukhusvård.

Oftast blir inte denna grupp misshandlade då det sällan behövs eftersom bedragarna relativt lätt får det de är ute efter. Men det har hänt att denna grupp av drabbade har blivit nedslagna och brutalt misshandlade, vilket borde öka straffet ytterligare om de blir tagna. Att slå ner en helt försvarslös och svagare person hör väl till något av det fegaste en människa kan göra.

Hur kan man nu förebygga dessa illdåd för att minska antalen brott av detta slag? Polisen har upplysningar om detta men det är kanske ändå inte lätt att följa dessa förslag för någon som kanske har dåligt minne, är svag och kanske både fysiskt och psykiskt handikappad. De är fortsatt i stort behov av att ha någon till sin hjälp. Men de bör i alla fall alltid ha dörren låst även när de hemma. Aldrig förvara stora belopp av kontanta medel hemma. Inte förvara nycklar, legitimation, kontokort eller kod till kontokort på samma ställe.

Det finns en serie gjord av UR Samtiden som heter ”Försök inte med mig” där brottsoffer delar med sig av sina egna erfarenheter och uppmanar till att inte känna skam då man råkar ut för en stöld.

Det är viktigt för polisen när de kommer till platsen för brottet att kunna säkra spår så tidigt som möjligt för till exempel blod, saliv, sko- och fingeravtryck för att förhoppningsvis kunna spåra förövaren eller förövarna.

Tyvärr begås dessa brott oftast från ligor som reser runt och härjar på olika ställen och sedan försvinner snabbt därifrån.

Har ni någon granne med något handikapp eller som är till åren kommen och som inte har några nära släktingar räck ut en hjälpande hand. Titta in emellanåt bara för att säga ”hej” och meddela att om de har några problem så finns ni där för att hjälpa till. Hjälp de svaga i vårt samhälle.

 

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Back to top button