BrottMisshandelSexualbrott

Alkohol och brott

När spriten får oss att förlora omdömet

Olovligt drickande

Alkohol och brott. Att dricka alkohol i sig har faktiskt varit brottsligt. Till exempel under Förbudstiden i USA på 1920-talet. Idag är det ingen som förbjuder människor att dricka sprit men man försöker alltid hålla folk medvetna om riskerna. Du som har för mycket alkohol i blodet kan vara farlig både för dig själv och andra.

Det som framför allt händer när en människa blir onykter är att han eller hon har svårt att tänka klart och inte förstår följderna av sitt agerande. Många misshandelsfall handlar om berusade personer som gjort folk arga genom sitt beteende. Den påverkade kan lätt säga saker som man inte skulle yttra i nyktert tillstånd och göra saker som annars inte skulle ha inträffat. Detta har orsakat många våldsamma slagsmål på gator och barer. Ofta med tragiskt slut.

Hemmets lugna vrå

När män blir dömda för att ha misshandlat och våldtagit sina fruar så är berusning ofta en stor del av bilden. Mannen kan ha förlorat sitt jobb, en nära anhörig eller blivit svårt sjuk. Då är det många som tyvärr tröstar sig med flaskan och försvinner in i en dimma av sprit. Då kan hotfulla tankar lätt börja ta form i mannens hjärna. Begriper inte ungarna att de ska vara tysta? Pappa reser sig på vingliga ben och ska minsann lära dem att lyda. Och kvinnan ska förstås trösta sin man och göra honom till viljes. Alkohol och brott går ofta hand i hand.

I många hem har det också förekommit olaglig tillverkning av alkoholhaltiga drycker. Framför allt brännvin. Att  ”bränna hemma” var accepterat- och omöjligt att hålla reda på- i 1700-talets Sverige. Men då förbudet kom år 1855 började polisen undersöka vad folk på landsbygden- där den allra mesta hembränningen skedde- gjorde på gårdarna. Många hembränningsapparater blev beslagtagna och verksamheten började försvinna. Idag är det sällsynt att människor döms för den här typen av brott, men det händer. 2013 rapporterades exempelvis 94 fall.

 

Motorväg, Lampor, Natt, Väg, Strålkastare, Hastighet

Bild:Pixabay.com

Alkohol i trafiken

Att köra bil i onyktert tillstånd är en av de mest oansvariga saker en människa kan göra. Efter en kväll på krogen kanske det händer att en berusad person inte alls känner sig påverkad och kommer i sitt tillstånd fram till att han eller hon är klar i huvudet och visst kan köra. Det är ju det snabbaste sättet att komma hem.
Men genvägar blir ofta senvägar. Den som tänker någorlunda klart hittar andra färdmedel. Allra bäst är taxi eller med hjälp av goda vänner. Kollektivtrafiken är ett sämre alternativ eftersom påverkade människor inte är populära på bussen eller tåget. Att cykla hem i den friska nattluften går bra. Just cykeln är ett fordon som man faktiskt får framföra när man har druckit alkohol.

För att få stopp på den här typen av oaktsamhet genomför polisen täta kontroller i trafiken. När en misstänkt rattfyllerist blir stoppad kan trafikpolisen snabbt och lätt ta reda på hur det står till.
Men långt ifrån alla onyktra förare blir stoppade. Istället orsakar de krockar, personskador och även dödsfall. Den som i berusat tillstånd kör ihjäl en annan människa blir i regel dömd för grovt rattfylleri, vårdslöshet i trafik eller vållande till annans död. Trots att många upprörda röster hörts från framför allt anhöriga är detta inte mord i lagens ögon.

 

 

 

 

 

 

 

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Back to top button