ArtiklarBrottMordfall

Änglamakerskan som tog 8 småbarns liv

Hilda Nilsson även kallad änglamakerskan, tog ofta emot barn från ogifta mödrar. De små barnen som fötts utomäktenskapligt som ”oäktingar”, togs emot av Hilda mot betalning där hon försäkrade att de skulle få såväl trygghet som kärlek. Nilssons välskötta och stiliga hem gjorde det enklare för henne att måla upp en perfekt fasad där allt verkade bra på ytan. Det mödrarna inte visste var att efter de hade lämnat de små barnen och stängt dörren skulle ingen att någonsin se dem igen.

Det var inte bara Hilda som bodde i hushållet utan även hennes make Gustaf Nilsson, som inte hade någon aning om vad som försiggick i hans eget hem. Hilda och Gustaf bodde på Bruksgatan 5 i Helsingborg och de levde under pressade ekonomiska förhållanden. Hilda var den som helt saknat inkomst under denna tid. Därför uppkom idén om att hon skulle ta hand om fosterbarn.

Det som övertygade många mammor till att lämna bort deras barn till fru Nilsson var framförallt för att hennes hem var så välskött och städat och dessutom såg hon alltid till att ha hela och rena kläder. Hilda var även bra på höra av sig till de mödrar som lämnat deras barn hos henne. Hon kunde skriva och skicka små kort till mödrarna där hon berättade hur de gick för barnet, hon fantiserade kring olika utvecklingar och framsteg som barnet gjort, detta för att modern skulle tro att Hilda gjorde ett bra jobb och tog väl hand om barnet.

Offren

Hilda Nilssons första offer blev den femmånader gamla fosterflickan. Hon lade flickan framstupa i en badbalja för att sedan placera en tvättbräda och en kolspann som tyngd ovanpå. Där fick flickan ligga tills lungorna på henne hade blivit fyllda med vatten. När Nilsson säkerställde att flickan var helt död svepte hon barnet i en filt och gömde liket i en skrubb. Dagen därpå brände hon kroppen i tvättstugans kolugn. De två kommande åren kom 7 ytterligare barn att falla offer för änglamakerskan.

Varje gång efter hon mördat ett fosterbarn som hade anlänt hem till dem så undrade såklart Gustaf var barnet hade tagit vägen. Hilda brukade kunna säga att ett ”fint par” hade kommit och hämtat barnet. Ibland försvann dock barnet så snabbt att Gustaf inte ens hann uppfatta att ett barn hade anlänt. Direkt efter att en moder hade betalat och lämnat över sitt barn till Hilda hade hon många gånger redan förberett med en balja full med vatten, då kunde hon snabbt lägga ner det hjälplösa barnet och invänta dess död.

Hemligheten blir avslöjad 

Aningar började sakta att uppträda mot Hilda och varför alla barnen försvann. Grannar berättade om en hemsk doft som kunde komma från tvättstugan i Nilssons bostad. En dag år 1917 kom allt att förändras.

En mor vid namn Blenda Henricsson hade lämnat sitt barn vid namn Gunnar hos Hilda några månader tidigare. En dag fick hon ett meddelande från Hilda att paret var i färd med att flytta och att Gunnar istället skulle flytta till Hildas syster. Blenda begärde då en adress till den nya vårdnadshavaren för Gunnar men Hilda svarade aldrig på Blendas meddelanden. Tillslut valde Blenda att själv bege sig hem till Hilda på Bruksgatan. När Blenda började ställa massa frågor ändrade Hilda historien och sade att Gunnar hade dött, men hon kunde inte svara på var Gunnar låg begraven. Detta gjorde Blenda väldigt misstänksam så hon bestämde sig för att kontakta polisen och efter detta blev hela historien uppdagad och allmänheten fick äntligen reda på den fruktansvärda hemligheten som Hilda burit på.

Hilda dömdes till dödsstraff och i väntan på besked om hon skulle avrättas eller om domen skulle omvandlas till livstid i fängelse hamnade hon på Kronohäktet Citadellet i Landskrona. Någon dom hann dock inte verkställas då Hilda den 10 augusti 1917 tog sitt liv genom att hänga sig med en yllehalsduk i sin cell.

Några år efter alla nyheter om änglamakerskan på Bruksgatan blev lagstiftningen reglerad kring fosterbarnsvården och samhället började ta mer kontroll.

Källor:

http://www.Svergesradio.se

http://www.Popularhistoria.se

http://www.Odenochaventyr.se

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Back to top button