Brott

Att ingripa vid brott

Försiktighet framför allt

Var observant

Du som bevittnar ett brott känner säkert att du vill göra någonting. Det är viktigt att visa civilkurage och ingripa om möjlighet finns. Men var aldrig dumdristig. Att gå till handling fysiskt kan ofta få otrevliga följder. Det bästa du kan göra i många situationer är att titta, lyssna och rapportera. Att ingripa vid brott kan vara knepigt.

Polisen är alltid tacksam för allmänhetens hjälp. Genom att rapportera dina iakttagelser så ger du värdefull information. Men också du som bara vill skaffa upplysningar åt polisen bör tänka dig för. Om du går rakt in på en brottsplats innan polisen hunnit dit – eftersom du vill hitta bevisen så snabbt som möjligt – är risken stor att du istället förstör viktigt bevismaterial. Minsta lilla spår kan vara mycket värdefullt för polisens tekniker.

Ingen skyldighet

Enligt svensk lag är inte vittnen tvungna att ingripa mot brottslingar. Alla får göra sitt bästa men budskapet är och förblir att inte ta några risker. Ofta räcker det med att göra en inbrottstjuv eller rånare uppmärksam på att det finns vittnen i närheten. Det får ofta till följd att gärningsmannen avbryter sig och försvinner från platsen utan att begå något brott. Att ingripa vid brott kan vara såhär enkelt.

Höga ljud är ett säkert sätt att stoppa brottslingar eftersom de föredrar att arbeta i det tysta. Om du skriker så mycket du kan för att kalla på hjälp så blir gärningsmannen osäker. Många vågar inte fullfölja till exempel ett rån av rädsla för att bli fast. Ännu bättre är det om du bär med dig ett överfallslarm. Det sänder ut en fruktansvärt hög signal som får hela omgivningen att förstå att någonting är fel. Sprayflaskor för att märka den misstänktes kläder är också bra. Det underlättar identifieringen mycket.

Akta dig för övervåld

Om du som är  vältränad får syn på någon som genast behöver hjälp så kan det löna sig att gå emellan och hålla fast rånaren eller våldtäktsmannen tills polisen hinner komma till platsen. Men använd inte mer våld än nöden kräver. Då kan det istället bli du själv som åtalas för misshandel. När den misstänkte inte längre utgör något hot så måste också du lugna ner dig.

Att vittna i domstol är att visa mod. När du blir kallad som vittne till en rättegång är din medverkan- till skillnad från tidigare- inte längre frivillig. Då gäller den allmänna vittnesplikten. Tänk därför efter före. Du som är beredd att gå hela vägen kan hjälpa till med att klara upp ett allvarligt brott. Men tanken på att stå upp inför domstolen kan kännas svår. Ta gärna med dig någon du litar på som hjälp och stöd.

 

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Back to top button