Brott

Berömda rymningar

Det finns många sätt att ta sig ut ur ett fängelse

Konsten att rymma

Att sitta i fängelse har aldrig varit särskilt populärt. Därför väljer många interner att försöka fly. Ganska ofta har flykterna också varit lyckade, trots att de suttit på anstalter som man bedömt vara flyktsäkra. En av historiens mest berömda rymningar måste ha inträffat år 1962. Det var då tre fångar tog sig ut från det mycket välbevakade fängelset Alcatraz utanför San Francisco.

Hur det kunde genomföras har förblivit ett mysterium eftersom detta var sin tids säkraste fängelse. Alla professionella bedömningar som gjorts talade för att en flykt var omöjlig. Inte ens att förbereda en rymning ansågs möjligt. Trots det lyckades 3 män tillverka modellhuvuden av sådant som de funnit på anstalten. De placerade därefter dessa i sina sängar och kröp ut via en ventil.

Vad som sedan hände är det ingen som riktigt vet. Efter att fångarna lyckades lämna fängelseön var det aldrig någon som – vad man vet- hörde av dem igen. Man antog att strömmar, iskallt vatten eller kanske hajar orsakade männens död. Men under årens lopp har många sagt att de sett rymmarna livs levande. Eftersom varken polis eller massmedia fått några säkra bevis så lär deras sanna öde ändå förbli ett mysterium.

Man tager vad man haver

Säkerheten på stora anstalter gör att internerna har svårt att få tag på användbara föremål, även om det händer. Om inte det man helst vill ha står att finna så gäller det för den som längtar efter frihet att tänka extra noga. Som när en flykt blev genomförd från ett fängelse i Virginia, USA. Året var 1863 och inbördeskriget pågick med rasande fart.

En grupp män hade till uppgift att begrava sina döda kamrater. Eftersom en av männen som rymde var buktalare började ett av liken- mitt under pågående begravning- beklaga sig högt och ljudligt över kriget och dess hemskheter. Vakterna blev svårt chockade och fångarna kunde rusa iväg i paniken som följde.

Även Sverige har förstås blivit drabbat. En brottsling som blev känd för sina uppfinningsrika rymningar från svenska anstalter hette Ioan Ursut. Han kom från Rumänien och var under 1990-talet en av Sveriges mest kända kriminella individer. I maj 1988 avvek Ursut från Norrköpingsanstalten genom att hota vakterna med en pistolattrapp. Den var tillverkad av en A4-pärm. Trots att han tog sig ut blev friheten denna gång mycket kortvarig.

Men skam den som ger sig. Redan i september samma år var det dags igen. Ursut, som nu satt på Hallanstalten, lyckades ta sig igenom ett hål som var 17 X 49 cm stort. För att göra detta möjligt hade mästerrymmaren smort in sig med smör.

Svenska lagen

Enligt svensk lag så är en rymning inte ett brott i sig självt. Den som blir gripen efter att ha varit på rymmen får fortsätta att avtjäna sitt straff. Men, om inga nya brott har blivit begångna under flykten, blir inte fängelsevistelsens totala längd förändrad. Detta gör säkert att många fångar inte tycker sig ha något att förlora på att försöka fly. Men vi får alla hoppas att det inte går bra. Antalet rymningar har dessutom minskat kraftigt med åren. Kanske våra interner börjar acceptera sina domar och själva väljer att sitta av sina straff i lugn och ro. Det vore bäst för alla.

Fotnot: Alcatraz idag

https://www.nps.gov/alca/index.htm

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Back to top button