Blåljuspersonal

Blåljuspersonalens familjer får betala ett högt pris

Det sker ofta att blåljuspersonal blir utsatta för hot och våld eller andra brott. De som drabbas väldigt hårt av detta förutom blåljuspersonalen själva är de anhöriga. De tvingas att vara med om konsekvenserna till vad blåljuspersonal kan få se för hemska saker under en arbetsdag. De är även fullt medvetna om att deras partner, mamma eller pappa, son eller dotter kanske inte kommer hem efter jobbet på grund av olyckliga omständigheter som kan ha skett.

Anhörigas ovetskap

En ständig oro kan nog många känna igen sig i som är anhörig till en person som arbetar inom blåljusyrket. Vetskapen om att aldrig säkert veta hur en situation kan eskalera för en polis som ryckt ut på larm eller ordningsvakter som ofta får ta hand om stökiga personer. Ambulanspersonal som själva kan bli skadade under deras räddningsarbete och som tvingas se människor i miserabla förhållanden. Inom dessa yrken finns det många risker och att då vara anhörig och inte få vetskap om situationer som uppstår eller kan påverka dem kan upplevas som väldigt påfrestande.

Konsekvenser som anhöriga kan få tvingas ta

Som blåljuspersonal får man ofta uppleva en del hemska saker och arbeta i farliga miljöer. För att hantera sin yrkesroll krävs ett stabilt psyke då man möter samhällets baksida där en mängd jobbiga situationer uppstår.

Många kan därför uppleva att när man kommer hem efter en arbetsdag och kan slappna av så frigörs många känslor som man gått och burit på. I dessa fall kan det lätt bli så att de anhöriga hamnar i en svår situation där de ska klara av att lyssna och stötta fast de kanske inte riktigt vet hur. Ibland kan det också nås en gräns där de får lyssna in och ta för mycket som gör att de inte mår bra av det.

Viktigt att ta hjälp

Det kan vara väldigt viktigt för personer som arbetar inom blåljusyrket att söka hjälp om de har sett väldigt mörka saker som de har svårt att gå vidare ifrån. Att få prata av sig med en person som är utbildad ger en själv mycket mer än att lägga det man varit med om på någon hemma, som utan utbildning eller förståelse ska klara av att stötta och förstå vad personen gått igenom.

Källor: Polistidningen.se, diva-portal.org,

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Se även
Close
Back to top button