ArtiklarÖvrigt Blåljus

Böckerna som lånas ut på Sveriges anstalter

Visste du att Sveriges grövsta kriminella får läsa om grov brottslighet? Det har visat sig att de intagna i Sverige har ett särintresse för böcker som grottar ner sig i grova brott. Deras läsmönster liknar faktiskt oftast vårt eget - på gott och ont. 

Böckerna som lånas ut bland internerna på Sveriges anstalter speglar en sak tydligt. Precis som samhället i stort har det visat sig att ”true crime”-böcker blir flitig lästa. Detta av fångar på diverse fängelser i Sverige, enligt en undersökning som man har låtit göra.

Enligt statistik från Dagens juridik går det att utläsa att Sveriges grövsta kriminella, som är placerade på Anstalten Hall samt Kumla, lånat boken Följ fucking order i högst utsträckning. Boken är skriven av journalisten Ann Törnkvists och handlar om Södertäljemaffian som satte skräck i en hel stad under flera års tid.

– Jag är inte det minsta förvånad, säger Ann Törnkvist till SVT nyheter och menar att alla vill läsa om ”sin egen bransch”.

Listan på böcker som utlånats flest gånger fortsätter sedan med fler böcker som handlar om grov brottslighet. Ett exempel på dessa böcker är Jakten på El Chapo. Det är en berättelse om en av världens mest kända knarkkungar.

Psykologi
Precis som stora delar av Sverige klassificerade in personer i olika fack för några år sedan, så som om du är en  ”röd” eller ”blå” personlighet, är det möjligt att det fungerat likadant över lunchborden på två av Sveriges tyngsta anstalter. Detta då boken Omgiven av idioter av Thomas Erikson också var en av de mest utlånade.

Brott och psykologi är alltså det som våra fångar helst läser om.

Källförteckning:

https://www.svt.se/kultur/har-ar-de-mest-lanade-bockerna-pa-sveriges-tyngsta-anstalter
https://www.selmastories.se/artikel/det-har-ar-de-mest-lasta-bockerna-pa-sveriges-anstalter/#:~:text=Andra%20popul%C3%A4ra%20b%C3%B6cker%20p%C3%A5%20anstalterna,idioter%20och%20Omgiven%20av%20psykopater.

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Back to top button