ArtiklarBrott

Brottslighet på landsbygden

Det är inte lika tryggt som förut

Det begås brott överallt

Även om blinkande blåljus och tjutande sirener inte är en lika vanlig syn ute på landet som i städerna så händer det mer än man kan tro i små samhällen och sommarstugor. Eftersom media huvudsakligen rapporterar om det som händer i storstäderna så hamnar glesbygden i skymundan och det är lätt att få en felaktig bild av situationen. Men sådant som mord, misshandel, rån och inbrott händer också där. Brottslighet på landsbygden är mycket vanligare än man tror.

Framför allt så är resande brottslingar ett problem för människor på landet. På hösten när många sommarstugor blir lämnade tomma så händer det ofta att inbrottstjuvar passerar genom bygden och passar på att ta det lilla som finns. Om det visar sig att husets folk fortfarande är hemma så kan hotfulla situationer lätt uppstå. Brottslingar som blir tagna med överraskning blir ofta våldsamma.

Inbrott gång på gång

Polisbristen i glesbygden skapar fräckare tjuvar. De vet att de har gott om tid på sig och kan bryta sig in i flera hus på samma kväll. Eller också gör de inbrott i samma butik med jämna mellanrum. Detta har gjort situationen olidlig för många handlare. Som exempel kan man nämna en köpman i en kommun i Värmland. Sedan hon startade sin ICA-affär har hon haft inbrott 43 gånger.

Statistiken visar dock att risken att att bli drabbad fortfarande är relativt liten för invånare i mindre kommuner. När det handlar om riktigt grova brott som bombdåd och flera mord samtidigt så toppar de stora städerna med god marginal. När någonting allvarligt väl händer i en liten stad så blir invånarna, trots det, inte särskilt förvånade idag.

Men nyheter av det här slaget sprider sig snabbt och i ett mindre samhälle vet snart alla om det. I Stockholm, Göteborg och Malmö sker regelbundet våldsbrott som inte alla invånare får reda på. Brottslighet på landsbygden får invånarna reda på snabbt via ”djungeltelegrafen”.

Det behövs fler poliser

Det finns poliser som har som sin främsta uppgift att locka fler personer till yrket. Framför allt pågår arbetet med att locka mer personal till den svenska landsbygden. Med hjälp av brevutskick, samtal online och på telefon samt fysiska möten gör ” attrahera-poliser” allt de kan för att hela landet ska bli tryggt. Företagare och handelsmän ska inte behöva lida i onödan.

En stor del av problemet i glesbygden är att polisstationerna är för få. Människor som blivit utsatta för brott måste ofta åka länga sträckor för att få hjälp. Under den tiden kan mycket hinna hända som gör brottet svårare att klara upp.

Ända sedan kronolänsmans dagar i slutet av 1600-talet har det svenska landet stått under bevakning. Människor utanför storstäderna har lika stor rätt till skydd och befolkningen där har traditionellt känt sig lugna. Även om bilden börjar förändras så finns tryggheten på landsbygden till viss del kvar. Så måste det vara också i fortsättningen.

 

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Back to top button