BlåljuspersonalBrottStockholmTerrordåd

Dagen hela Sverige skakade

År 2017, den 7 april vaknade hela svenska befolkningen till en vanlig dag. Människor gick till sina jobb och till sina skolor. Det var en fredag, man kanske hade längtat hela veckan efter helg. Istället blev det en dag som människor sent kommer att glömma.

Hela Sverige skakade

Klockan var 14.53 när polisen fick in det första larmet angående ett fordon som hade kört på människor som befann sig på Drottninggatan i Stockholm. Det visade sig att fordonet var en lastbil som hade blivit stulen från Adolf Fredriks kyrkogata när chauffören hade stannat till för en leverans. Chauffören fick lindriga skador i samband med att han försökte avstyra stölden. 

Lastbilen

Lastbilen körde med en hög hastighet och människor som försökte fly blev påkörda. Körsträckan blev ungefär 500 m innan lastbilen kraschade i varuhuset Åhléns city. Efter att lastbilen hade kraschat så försökte gärnings personen att antända en spräng anordning i förarhytten så fordonet skulle explodera men det försöket misslyckades. Lastbilen började istället att brinna och gärnings personen kunde ta sig ut ur fordonet. Han var brännskadad när han lyckades att fly ner i tunnelbanan. Räddningstjänsten kunde senare släcka branden. 

Gärningsmannen 

19.55 så grep polisen en person som var misstänkt för detta dåd. Gärnings personen har svurit sin trohet till IS, men det finns ingen organisation som har tagit på sig detta dåd. Rakhmat Akilov blev dömd till livstids fängelse för terrorbrott, förutom livstids fängelse så får han aldrig någonsin återvända till Sverige. 

Det var fem personer som omkom under dådet och ytterligare 10 personer blev skadade. 

Året efter så hölls det en minnesdag för attacken. Det var en gudstjänst som ägde rum i Adolf Fredriks kyrka. De som var inbjudna till denna gudstjänst var dels anhöriga men även blåljuspersonal som jobbade under attacken. Under minnesdagen så höll Stefan Löfvén ett tal.

Källa:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Terrord%C3%A5det_i_Stockholm_2017

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Back to top button