InrikesÖvrigt

Dags för vinterdäck

Vinterkylan drar in över landet och våra vägar fryser till. Dags att byta till vinterdäck - det här gäller

Något som varje år ger det svenska folket en viss huvudverk är när det är dags att byta till vinterdäck, vad gäller egentligen?
Sammanfattning:

1 Dec – 31 Mars: Lag på vinterdäck om vinterväglag råder.

1 Apr – 30 Nov: Tillåtet att använda sommardäck oavsett väglag.

16 Apr – 30 Sep: Förbjudet att använda dubbdäck om sommarväglag råder.

1 Okt – 15 Apr: Tillåtet att använda dubbdäck.

Friktionsdäck: Tillåtet använda året runt rekommenderas dock ej.

Minsta tillåtna mönsterdjup: Sommardäck: 1,6 millimeter. Vinterdäck: 3,0 millimeter.

 

1 December till 31 Mars

Från den 1 December till den 31 Mars ska du har vinterdäck om vinterväglag råder. Innan och efter dessa datum finns det inget lagstöd för att du ska ha vinterdäck. Du kan alltså inte riskera böter för att du kör på sommardäck mellan den 1 April och den 30 November oavsett väglag.

Vad är vinterdäck?

Vinterdäck innebär såväl friktionsdäck som dubbdäck. Det är ofta svårt för dig som förare att veta om det kommer att vara vinterväglag på den vägen du ska köra. Framförallt eftersom det är upp till polismannen som eventuellt stoppar dig att avgöra hur vida vinterväglag råder eller ej. Därför är rekommendationen att ha vinterdäck på din bil från den 1 December till den 31 Mars så slipper du tänka på det.

Friktionsdäck

Så kallade friktionsdäck får du lagligt sett köra på året runt. Detta är dock inte att rekommendera eftersom friktionsdäck har sämre grepp än sommardäck både på torr och blöt asfalt.

Ska du köra långt norr ut där snö kan förekomma mellan den 15 April och 1 Oktober kan det vara klokt att köra på friktionsdäck eftersom du under den här tiden inte får köra på dubbdäck där det inte finns vinterväglag. Ska du köra till till exempel Tyskland under vintertid kan det även då vara klokt att ha friktionsdäck. Dubbdäck är nämligen förbjudna där.

Friktionsdäck är vinterdäck som inte har dubbar. Dessa däck kan vara svåra att skilja från vanliga sommardäck så tipset är att läsa på däckets utsida. På däckets utsida ska du ha någon av följande märkningar: MS, M-S, M&S, M+S, M.S, ‘‘Mud and Snow‘‘ eller ‘‘Studless‘‘.

Dubbdäck

Det är tillåtet att köra på dubbdäck mellan den 1 Oktober och 15 April, oavsett väglag. Skulle det vara vinterväglag även efter/innan ovan sagda datum så får du köra på dubbdäck, men när vinterväglaget försvinner, måste även dubbdäcken av.

Dubbdäck är lätta att känna igen på däckets körbana där du ser små metalldubbar.

Mönsterdjup

På vinterdäck såväl friktionsdäck som dubbdäck ska du ha minst 3 millimeter i mönsterdjup. På sommardäck ska du ha minst 1,6 millimeter i mönsterdjup. Detta kan kontrolleras hemma med ett skjutmått eller en tumstock.

https://www.transportstyrelsen.se/vinterdack

 

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Back to top button