ArtiklarÖvrigt

Den förändrade alkoholserveringen under pandemin – så blev effekterna

Från den 24 december 2020 var det förbjudet av servera alkohol efter klockan 20.00 i Sverige. Ett beslut som kom att förlängas och förändras avseende hur länge vi fick dricka alkohol.  Krögare och även privatpersoner rasade över besluten - men de visade sig haft positiva konsekvenser.

Från och med den 1 juni i år slopades restriktionerna kring alkoholserveringen helt. Den förändrade alkoholserveringen visade sig ha positiva konsekvenser.

IOGT-NTO, som är en ideell organisation som vilar på en nykter och drogfri värdegrund, har presenterat siffror på hur alkoholförbudet påverkade samhället. Det framgår att SOS alarm tog emot 30 procent färre samtal från och med midnatt till och med klockan sex på morgonen. Det skedde även 25 procent färre fall av misshandel mellan okända personer under perioden.

Systembolaget blir vinnaren
När krogarna inte kunde erbjuda alkohol i samma utsträckning som tidigare gick det desto bättre för Systembolaget. Systembolagets vinst före skatt under 2020 nästan fördubblades. Året tidigare var vinsten 304 miljoner kronor och under 2020 uppgick vinsten till 597 miljoner.

Trots ökningen av försäljningen uppger 70 procent av svenskarna att de har samma alkoholvanor som tidigare, säger Magdalena Gerger, vd för Systembolaget, till SVT nyheter.

Det gick också att se två nya trender i vårt konsumtionsmönster. Dels vände sig svenskarna till de lite dyrare alkoholdryckerna och dels valde fler att handla sin alkohol på nätet. Systembolagets näthandel ökade med 42 procent under 2020. Den förändrade alkoholserveringen gav alltså oss även lite nya trender.

Man kan alltså sammanfatta det hela med att krögarna, och även privatpersoner rasade över beslutet, men att det till slut visade sig ha en del positiva konsekvenser för samhället.

 

Källförteckning:

Tidig krogstängning gav färre brottslarm

https://www.svt.se/nyheter/ekonomi/systembolagets-vd-starkaste-aret

 

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Se även
Close
Back to top button