ArtiklarÖvrigt Blåljus

Den obotlige psykopaten

Lars-Inge Svartenbrandt föddes den 5 maj 1945 i Grytnäs. Svartenbrandt skulle även på senare år kommit att kallas ‘’ Sveriges farligaste man’’, men själv så kallade han sig för den obotlige psykopaten.

Den obotlige psykopaten

Den obotlige psykopaten Svartenbrandt växte upp i Dalarna, men uppväxten var allt annat än bra. Redan som 12 åring blev han ivägskickad på så kallad skyddsuppfostran och han hamnade på ungdomsvårdsskola. När han fyllde 16 år så gav han sig själv en present, den presenten var att han rymde från en ungdomsvårdsskola. Året därpå, 1962 utförde han ett inbrott i ett vapenförråd som tillhörde militären och han fick nu sitt första fängelsestraff. Dock året efter så rymde han, igen. 

1972 så var det en massrymning som ägde rum från Kumlabunkern. Svartenbrandt blev nu media känd. Hans rymning gick till på följande sätt, han hade gömt sig inuti ett kastrullskåp som fanns på säkerhetsavdelningen. Vakterna märkte inte att han saknades så dem låste in dem andra fångarna för natten. Lars-Inge väntade några timmar innan han kom fram från sitt gömställe för att sedan låsa upp till dem andra fångarna med hjälp av falska nycklar. Han flykt blev inte så långvarig, en vecka senare så greps han i Lindesberg. 

1973 så utförde han ytterligare en rymning, denna gång var det tillsammans med tre andra fångar och en sopbil. Nu har vi kommit till år 1979, Svartenbrandt blev beviljad permission från Hallanstalten för att besöka en läkare i Uppsala, men så blev inte fallet. Istället så fritog han sin kompis Benny Lilja. 

Detta är lite om vad Svartenbrandt har hittat på under sina levnadsår. Han har åkt in och ut från olika anstalter och han har även varit på Säters fasta paviljong i Dalarna. Så från år 1957 till 2015 kan man säga att han var aktiv brottsling. Svartenbrandt omkom i sitt hem den 15 april år 2016.  

 

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Back to top button