BrottHotMordfall

Dödens maskeradbal

Slutet för Gustav III

Missnöjet sprider sig

Dödens maskeradbal.

Mot slutet av 1700-talet blev svenska folkets missnöje med sin konung bara värre och värre. Gustav III hade lyckats göra nästan alla sina undersåtar arga. Bland annat hade kraven på ökad jämlikhet börjat bli tydligare. Allmänheten tyckte på goda grunder att de borde ha mer att säga till om, men kungen svarade endast genom att skaffa sig själv allt större makt.

Framför allt adeln var rasande över denna utveckling. Gustav III hade gjort sig själv nästan enväldig genom att ändra lagen till fördel för präster, borgare och bönder. Men adeln – det viktigaste av allt- hade han glömt bort. De nya lagarna var till adelsmännens nackdel. Måttet var rågat! En sammansvärjning med målet att mörda kungen började ta form. Man skulle skapa dödens maskeradbal.

Kungen av kulturen

Gustav III var känd för sitt intresse för kultur. Mycket pengar gick till att bygga teatrar och operahus. Detta var i de höga herrarnas ögon ännu ett bevis på kungens oduglighet. Det fanns viktigare saker att spendera pengarna på. Men nu skulle det äntligen bli slut på alla skandaler. Den 16 mars 1792 skulle en i raden av kungliga maskeradbaler hållas. De sammansvurna såg sin chans och bestämde sig för att det skulle bli kungens sista tillställning.

Mannen som blev utvald för uppdraget hette Jacob Johan Anckarström. Han hade accepterat med nöje och var stolt över vad han skulle utföra. Han var den som skulle rädda Sverige. Vilken ära.

Festligheterna började inte förrän sent på kvällen. Trots att han faktiskt fick varningsbrev där det stod att det fanns människor som ville honom illa visade sig Gustav III öppet för sina gäster. I trängseln som uppstod lyckades en man smyga sig bakom regentens rygg med en pistol gömd innanför kläderna. Knallen utlöste full panik i salen och en av Anckarströms medbrottslingar lär ha ropat att elden var lös för att leda folkmassans uppmärksamhet åt ett annat håll.

Trots att skottet träffat rätt dröjde det 13 dagar inom kungen avled. Under den tiden hade många hoppats på att han trots allt skulle klara sig. Den planerade statskuppen gick därför inte att genomföra och många av de inblandade greps. Även Anckarström arresterades och fick bli ett varnande exempel. Medan de andra som deltagit i komplotten endast fick lindriga straff som landsförvisning dömdes mördaren själv till både prygel och halshuggning.

Släkten i skam

Många sörjde, helt naturligt, den avlidne kungen. Det fanns de som sympatiserade med Anckarström, men naturligtvis talade de inte högt om detta. Till sist fanns det dem som endast kände skam och vanära. Anckarströms släktingar skämdes så fruktansvärt att de bytte namn till Löwenström. För att be svenska folket om ursäkt lät de bygga ett sjukhus där allmänheten kunde få vård. Ursäkten accepterades och Löwenströmska sjukhuset i Upplands Väsby har stor betydelse än idag. Ibland kan mycket gott faktiskt komma ur någonting ont.

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Back to top button