ÖvrigtUtrikes

Dödshjälpsfrågan i Spanien

Rätt till att dö med hjälp av andra personer

Dödshjälpsfrågan i Spanien

Det mest kända fallet angående dödshjälp i Spanien är förmodligen sjömannen och författaren Ramon Sampedro Cameáns, född år 1943, kamp att få dödshjälp. Hans mest kända böcker är Cartas del infierno (Brev från helvetet), Cuando yo caigo (När jag faller) och Morir de vivir (Dö av att leva). Den 23 augusti 1968 då han var 25 år gammal dök han med huvudet före från en klippa i havet vid Ruta das Furnas i Porto de Son i Galicien. Dykningen gick så illa att han slog i huvudet i en sten och bröt sjunde ryggkotan och blev paralytisk från halsen och resten av kroppen.

Sängliggande

Han tillbringade trettio år i sängläge med utsikt över havet och vårdades av sin familj. Under denna tid kämpade han oavbrutet för att legalisera dödshjälpen. Genom medier och rättsligt, samt att personen som hjälpte till inte skulle bli åtalad.

Nu var det ingen i hans familj som var villig att hjälpa honom med detta. Men med tiden lärde han känna en kvinna Ramona Maneira vilken han hade en relation sentimental med. Det var Ramona som den tolfte januari 1998 gav Ramon kaliumcyanid som han intog genom ett sugrör. Tyvärr somnade han inte lugnt in som de hade beräknat. Han led av en hel del konvulsioner innan han tog sitt sista andetag. Ramona hade lovat Ramon att inte kyssa honom farväl. Han var rädd att hon själv skulle bli förgiftad av kaliumcyaniden.

Ramona blev aldrig åtalad på grund av brist på bevis och blev en ledare för kampen att legalisera dödshjälpen.

Filmatiserad

Fallet Ramon Sampedro blev filmatiserad med namnet Mar adentro (Ut till havet). Regi av Alejandro Amenábar och huvudrollerna är spelade av Javier Bardem, Belén Rueda och Lola Dueñas. Filmen vann priset Academy Award for best foreign language film år 2004.

Till minne av Ramon står det en staty av honom på dynorna i Ruta das Furnas Porto del Son Galicien. De ingraverade orden på galisiska ”Defensor da vida e a morte. Mariñeiro en terra, poeta, veciño y amigo” 4-1-1943 12-1-1998 (Försvarare över livet och döden. Sjöman på land, poet, granne och vän)

Från den 25 juni 2021 finns det en regleringslag för dödshjälp med bestämda villkor i Spanien.

Jag besökte själv platsen där hans minnesstaty finns och använder mina egna bilder till artikeln.

 

Källor:

https://www.elpais.com

https://www.wikipedia.es

 

 

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Back to top button