BrottMordfallMystiska fall

Elementärt min käre Watson…

Mästerdetektiven Sherlock Holmes

I litteraturens värld möter vi många personer som dagligen har med brottslingar att göra. Men ingen av dem är lika känd som Sherlock Holmes- den störste detektiven av alla.

Få adresser är så kända som 221 b Baker Street, London. Här bodde Holmes och hans vän Dr Watson och härifrån utgick de allra flesta av deras äventyr. Enligt en brittisk undersökning är det faktiskt fler människor som känner till den berömde detektivens adress, än som vet var premiärministern bor.

När Watson för första gången möter Holmes blir den välutbildade läkaren häpen. Det visar sig snart att hans nye vän saknar många grundläggande och självklara kunskaper. Detta förklarar Holmes lugnt med att han endast bryr sig om det som han måste kunna för sitt arbetes skull. Slutledningskonst och kriminologi är viktigare än astronomi och matematik.

Med hjälp av sin intelligens och sin briljanta slutledningsförmåga löser Sherlock Holmes många mystiska fall. ” En skandal i Böhmen”, ” De rödhårigas förening” och ” Beryllkronan” är några av de mest kända. Klienter från Londons alla samhällsskikt ber om hjälp med sina svåra problem, som Holmes gärna tar sig an. Även Londonpolisen behöver ofta , till förargelse för kommissarie Lestrade vid Scotland Yard, fråga Sherlock Holmes till råds.

Under årens lopp har det spelats in en stor mängd filmer om Sherlock Holmes spännande äventyr. Huvudrollen har gjorts av många olika aktörer. Jeremy Brett, Robert Stephens och Peter Cushing har alla bidragit till filmernas framgångar.

Men den skådespelare som blivit mest känd för sin tolkning av Sherlock Holmes är Basil Rathbone. Han spelade rollen i många filmer och blev tittarnas ” verkliga” bild av hur Sherlock Holmes såg ut. Citatet ”Elementärt, min käre Watson”, som blivit några av Holmes mest berömda ord, sades faktiskt aldrig i böckerna. Däremot så yttrades de säkert av Rathbone.

Tvärt emot vad man skulle kunna tro så var Holmes skapare, författaren Sir Arthur Conan Doyle, inte alls förtjust i den berömde detektiven. Kort efter att den första berättelsen om Sherlock Holmes , ” En studie i rött”, publicerades i en tidning år 1887 började Doyle ångra sig. Han ville bli känd för mer seriöst författande. Motvilligt skev han ytterligare några noveller om Holmes och Watson, innan han bestämde sig för att nu fick det vara nog.

Men läsarna och bokförläggarna ville inte godta ett sådant besked. Holmes popularitet hade blivit så enorm att författaren flera gånger lät sig övertalas till att fortsätta skriva. När Arthur Conan Doyle avled år 1930 efterlämnade han en näst intill unik romanfigur. Idag kan Sherlock Holmes många beundrare besöka ett museum som gjorts till detektivens minne. Det är beläget på hans klassiska adress.

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Back to top button