BrottÖvrigtÖvrigt Blåljus

En mordbrännares motiv

Elden tjänar många syften. Så fort en eldsvåda blivit bekämpad gäller det att ta reda på orsaken till elden. Om det finns misstanke om att branden startats med avsikt inleds omedelbart en teknisk undersökning. På själva brandplatsen gör polisen en tolkning för att skapa en bild av den mest troliga brandorsaken. Rekonstruktioner och tekniska undersökningar av upphittade föremål leder sedan förhoppningsvis till svaret på frågan om ifall ett brott har begåtts eller inte.

När elden har slocknat

Så fort en eldsvåda blivit bekämpad gäller det att ta reda på orsaken till elden. Om det finns misstanke om att branden startats med avsikt inleds omedelbart en teknisk undersökning. På själva brandplatsen gör polisen en tolkning för att skapa en bild av den mest troliga brandorsaken. Rekonstruktioner och tekniska undersökningar av upphittade föremål leder sedan förhoppningsvis till svaret på frågan om ifall ett brott har begåtts eller inte. En mordbrännares motiv kan ibland vara svårt att hitta.

Den person som avsiktligt orsakat branden kallas-  även om ingen mist livet på grund av elden- för mordbrännare. Detta eftersom den avsiktliga branden skapat en dödlig fara för människor och djur. Om brottslingens motiv inte är att döda eller skada så kan han eller hon ha startat branden för att få ut försäkringspengar, förstöra bevis eller bedriva utpressning. Eld kan användas till mycket.

Pyromanen och mordbrännaren

Det kan vara lätt att förväxla en mordbrännare och en pyroman eftersom båda anlägger bränder. Men det finns flera viktiga skillnader. Först främst så har mordbrännaren praktiska orsaker till sitt agerande medan pyromanen drivs av ett beroende. Han eller hon kan inte vara utan elden på samma sätt som många andra människor känner att de måste ha narkotika. Detta är en förfärlig sjukdom som är svår att bota, även om pyromaner kan få hjälp av psykiatrin.

En professionellt anlagd brand gör ofta inte mer skada än planerat. Det är när en amatör begått brottet som det kan bli riktigt farligt. Den dåligt beräknade elden sprider sig lätt till andra byggnader och orsakar skador som ingen- inte ens den som står bakom det hela- räknat med.

Skolbränder är ett bra exempel på denna typ av bränder. Sorgligt nog finns det elever som blir så trötta på lärare, klassrum och läxor att de helt enkelt sätter eld på sina skolor. Detta drabbar naturligtvis många oskyldiga. När terminen måste avbrytas efter en brand vet ingen när undervisningen kan återupptas. Eleverna blir efter i skolarbetet, lärarna kan inte göra sitt jobb och enorma summor pengar försvinner. Allt detta drabbar bland andra de unga mordbrännarna själva och deras vänner. Något som han eller hon inte tänkte på när elden först fick fäste.

 

Burk, Bensindunkar, Metall, Isolerat, Bränsle, Gammal

Bild: Pixabay.com

Det finns många sätt att starta en brand

Mordbränder är – trots att det är olagligt – en hel vetenskap. Pyroteknik handlar om att med hjälp av brandfarliga föremål skapa en hetta så intensiv att många olika slags material eller föremål börjar brinna. Bensin har alltid varit ett pålitligt medel. Men det finns många andra brandfarliga ämnen som är lätta att få tag på. Eldningsolja, lösningsmedel och alkohol är exempel.

Även en så kallad Molotovcocktail kommer ofta till användning. Detta är en glasflaska full med brandfarlig vätska. Genom att kasta in den genom ett fönster behöver inte mordbrännaren komma i närheten av brandplatsen. Det underlättar hans eller hennes flykt.

Eld är en fascinerande sak. Samtidigt som den kan ge ljus, värme och torra kläder åt människor som hamnat i svårigheter i vildmarken så kan den orsaka enorma problem och vara ett av brottslingarnas viktigaste redskap. Det är sant att nästan allting har både goda och dåliga sidor.

Källa:

http://www.polisen.se

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Back to top button