ArtiklarÖvrigt

En väktares vardag

Ett ansvarsfullt jobb

Allt kan hända

En väktares vardag innebär ett omväxlande jobb. De som har yrket vet aldrig vilka situationer de råkar ut för under det dagliga arbetet. Allt från lätta rutinuppdrag till slagsmål med hotfulla och kriminella personer kan hända. Dessutom skiljer sig arbetet åt för ronderande respektive stationära väktare. En ronderande väktare åker runt och skyddar till exempel varuhus, industrier och kontorslokaler mot brand, skadegörelse, stöld och inbrott. Stationära väktare har en bestämd arbetsplats där han eller hon håller vakt mot obehöriga.

En felaktig uppfattning är att väktare är detsamma som ordningsvakt. Skillnaden är dock ganska stor. Till skillnad från väktaren så är ordningsvakten en vanlig syn vid ingången till en krog. En ordningsvakt har delvis polisens befogenheter och får avgöra vilka som ska släppas in. Väktaren, däremot, arbetar inte på uppdrag av krogägaren utan är anställd av ett bevakningsföretag. Dessutom har en väktare inte större befogenheter än en privatperson. Det handlar till stor del om att gripa den som misstänks för ett allvarligt brott utan att göra sig skyldig till övervåld.

Utbildning betyder allt

För att komma i fråga för ett jobb som väktare krävs först och främst personliga egenskaper som trygghet, lugn och stresstålighet. En vältränad kropp är också en förutsättning för en väktares vardag. Men detta är ändå inte tillräckligt. En väktare hamnar ofta i situationer då det är nödvändigt att snabbt fatta rätt beslut. Vetskap om vad som är rätt just då är oerhört viktigt. En grundutbildning ger kunskaper om bland annat arbetsmiljöfrågor, bevakningsjuridik och akut sjukvård. Skadade och svårt blödande personer är en alltför vanlig syn inom detta yrke.

 

Cctv, Säkerhet, Kamera, Övervakningskamera, Integritet

Bild: Pixabay.com

Bevakningskameror är en viktig del av detta arbete som handlar om att bevaka och skydda. En stationär väktare ser till att arbetsplatsen har kameror vid dörrarna så att ingen obehörig kan ta sig in osedd. Men att rikta bevakningskameror ut mot gatan är inte tillåtet eftersom det kan uppfattas som störande. Den personliga integriteten på förbipasserande får man inte påverka. En väktare som inte tänker på detta kan lätt få problem.

Utrustning

I Ett utsatt jobb är skyddskläder mycket viktiga. Skyddsväst och speciella handskar och skor hjälper väktarna att undgå svåra skador. Även batong och handfängsel ingår i utrustningen, men inte alltid skjutvapen. En väktare är endast beväpnad vid särskilt farliga uppdrag. Det kan då röra sig om exempelvis en värdetransport.

En fråga som ibland diskuterats är om väktaren har rätt att använda sin utrustning om han eller hon privat hamnar i en hotfull situation. Svaret är nej. En batong ses som ett gatustridsmedel och den som bär en sådan på sig i privata sammanhang bryter mot knivlagen. Handfängsel får inte heller användas av privatpersoner. Det gäller, som i många andra fall, att inte kombinera jobb och privatliv. Arbetsredskapen är inte privat egendom.

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Se även
Close
Back to top button