ArtiklarInrikesÖvrigt Blåljus

Ett säkert nytt år

Undvik farorna på nyårsafton

Fira trevligt och säkert

När det blir dags att välkomna ett nytt år och ta avsked från det gamla så är det tid för fest. En trevlig kväll med vänner och släkt är ett bra slut på året. Men tänk på att festa säkert och måttfullt. Nyårsafton är ingen riskfri tillställning. Exempelvis så har fyrverkerier både bra och dåliga sidor. En himmel som sprakar och gnistrar av raketer och ljuseffekter är en imponerande syn och en värdig avslutning på året- om det sköts klokt. Men det kan gå väldigt fel om man är oförsiktig.

Först måste även privatpersoner ha tillstånd. Sedan gäller det att rikta pjäserna så att de inte riskerar att komma ur kurs. Skador orsakade av raketer är alltför vanliga. För husdjurens och den allmänna ordningens skull bör du också ha tålamod. Skjut inte förrän vid tolvslaget. Höga ljud som kommer och går under hela dagen är fruktansvärt för både hundar och katter.

Se men inte röra

För barnen är nyårsafton extra spännande. Bara att få vara uppe så sent kan vara ett äventyr. När pappa, farfar eller storebror äntligen tar fram raketerna blir det ännu bättre. Nu händer det att barnen vill hjälpa till. Som vuxen i den här situationen har du ett mycket stort ansvar. Förklara för de små att de kan göra sig illa. Raketer är vackra men farliga. Läsk- och spritflaskor är bra att placera ut fyrverkeripjäser i. Avfyrandet sköter naturligtvis du som är tillräckligt gammal. Håll avstånd till publiken och vänta med att gå fram till raketer som inte avfyras som de ska. Det är nu risken för olyckor är som störst.

Champagne, Glittrare, Kork, Mousserande Vin, Flaska

Bild: Pixabay.com

Drick måttligt

Det går åt mycket dryck på nyårsafton. Tänk gärna på att ha läsk hemma så att inte barnen behöver känna sig utanför. Skåla in det nya året under festliga former, men inte för mycket. Alkohol på nyårsafton är- i likhet med mycket annat- farligt i för stora mängder. När barnen finns i närheten är detta ännu mer betydelsefullt. Vuxna som raglar omkring och beter sig konstigt kan bli ett skrämmande minne för livet hos de små festdeltagarna.

För polisen och sjukvården är denna natt en av årets största utmaningar. Slagsmål, brännskador och redlöst berusade människor orsakar stora bekymmer. Ungdomar är en särskilt utsatt grupp. Det första nyårsfirandet med kompisarna, utan att mamma eller pappa är med, är en stor händelse. Många unga människor får en trevlig och minnesvärd kväll. Men inte alla.

Att vakna upp på sjukhus eller hos polisen är ingen trevlig upplevelse. Förutom att man kanske gjort sig illa så är det många som skäms för sitt beteende. De frågar sig säkert varför de inte lyssnade på alla varningar. Ett gott råd är därför att tänka efter före. Genom att tidigt bestämma sig för hur mycket man ska äta, dricka och festa och sedan hålla sig till det så kan fler personer få ett riktigt gott nytt år.

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Back to top button