BrottMordfallMystiska fallOlyckaSexualbrott

Gatflickornas skräck

Jack the Rippers gåta ännu olöst

Ett farligt arbete

Livet har alltid varit svårt för Londons prostituerade. Men aldrig så hemskt som under år 1888. Då härjade en skräckinjagande seriemördare i världsstadens sämsta kvarter och mördade fem kvinnor som alla hade det gemensamt att de sålde sina kroppar för pengar. Gärningsmannens skräckvälde och brutala dåd gav honom öknamnet ”Jack the Ripper”, gatflickornas skräck.

Det blev aldrig officiellt bevisat vem mördaren var eller vad som låg bakom hans fasansfulla våldsbrott. Men han  antogs, bland mycket annat, ha varit en man som drevs av sitt hat mot kvinnor som sålde sig själva på detta sätt. Sådana karlar fanns det gott om.

Vem kan han ha varit?

Trots att flera personer, bland annat författaren John Morris, hävdade att Jack the Ripper var en kvinna, så antar allmänheten att han har varit en man. I jakten på hans identitet sökte polisen efter någon som var kunnig inom anatomi. En man som – likt den skyldige- hanterade en kniv så skickligt kunde mycket väl varit kirurg.

Men det kan också ha rört sig om en frisör. Så sent som år 2014 hävdade den finländske forskaren Jari Louhelainen att han med hjälp av dna bundit den polskfödde frisören Aaron Kosminski till morden. Att denne bevisligen bott på adresser som låg nära mordplatserna och var känd för att han skulle tycka illa om kvinnor ger oss hopp om att faktiskt kunna lösa detta drygt 130 år gamla mysterium. Men vi får troligen aldrig veta helt säkert.

Det första offret

Svenskfödda Elizabeth Stride – född som Elisabet Gustavsdotter- blev det första offret i en historia som skulle bli lång och blodig. Kort efter midnatt den 30 september 1888 hittades hon av en man som kom längs gatan i sin kärra. Fyndet gjordes då mannens ponny stannade vid någonting som först verkade vara en berusad person. Då kuskens häst vägrade gå vidare stannade han och gjorde ett makabert fynd.

Detta följdes av ytterligare fyra mord. Därefter upphörde plötsligt dåden och Jack the Ripper försvann spårlöst. Att han så totalt gick upp i rök satte fart på många människors fantasi. Kan det ha varit ett spöke som härjat på gatorna? Oavsett om det var en man, kvinna eller vålnad så lämnade den som var skyldig efter sig en spektakulär mordgåta som troligen alltid kommer att väcka människors tankar och fantasier.

Gåtan om vem som var gatflickornas skräck är ännu olöst.

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Back to top button