BrottÖvrigtSexualbrott

Hagamannen i Umeå

Så höll han en hel stad i Skräck. Umeå är en stor, fin och vanligtvis ganska trygg stad. Men från 1998 och fram till 2006 skakades den största staden i Västerbottens län av en serie brutala överfall. Mellan år 1998 och 2000 anmälde sju offer att de blivit attackerade av en våldsman. Den yngsta var en 14 - årig flicka.

Tryggheten som försvann

Umeå är en stor, fin och vanligtvis ganska trygg stad. Men från 1998 och fram till 2006 skakades den största staden i Västerbottens län av en serie brutala överfall. Mellan år 1998 och 2000 anmälde sju offer att de blivit attackerade av en våldsman. Den yngsta var en 14 – årig flicka. Alla blev svårt misshandlade och tre gånger klassades det som grov våldtäkt. Då alla angreppen skedde i stadsdelen Haga fick våldtäktsmannen namnet ”Hagamannen” i media och bland allmänheten, vilket senare blev ”Hagamannen i Umeå”.

Polisen stod inför en svår uppgift. Deras utredning blev ännu mer komplicerad av att många invånare i Umeå gripits av ett väldigt raseri. Män uttryckte hat mot gärningsmannen och flera unga kvinnor ville fungera som lockbete. Risken var stor att någon skulle försöka ta lagen i egna händer.

En bild av den misstänkte

Det signalement polisen lyckades sammanställa visade att gärningsmannen var under medellängd och hade små fötter. Troligen hade han även gjort militärtjänst i Umeå. Men när polisen försökte få fram uppgifter från försvarsmakten om alla kortväxta män de haft i tjänst vägrade de släppa några uppgifter.

Nästa steg blev att ta fram en fantombild. Efter de vittnesuppgifter man fått in lät polisen teckna upp en bild som förhoppningsvis var lik mannen de sökte. Detta ledde tyvärr till att en oskyldig 29- åring blev utpekad som skyldig, men mannen kunde senare bli helt frikänd.

Efter det sista överfallet 2000 var det länge tyst om Hagamannen. Invånarna i Umeå drog förhoppningsfullt efter andan. Var detta slutet på mardrömmen? Inte riktigt, visade det sig. I december 2005 blev en kvinna brutalt överfallen och våldtagen. I just detta fall visade våldsmannen prov på särskild hänsynslöshet. Kvinnan klarade livet men det hela gick så långt att mannen bet av hennes ena öra.

Det stod klart att Hagamannen i Umeå var tillbaka. Troligen hade han gått under jorden en tid för att undvika misstankar, resonerade polisen.

Genombrottet

Utredningen fortsatte och i januari 2006 kom det in ett tips som visade sig vara avgörande. Någon hörde av sig till polisen och sa sig känna en man som var väldigt lik fantombilden. I mars samma år greps en 33- årig man och delgavs misstanke om en rad grova brott. Dna- test visade sedan att man hittat rätt person.

När det blev känt i Umeå att Hagamannen var gripen blev lättnaden och glädjen stor. Men sorgen och bestörtningen fanns också med i bilden. Mannens arbetskamrater trodde knappt vad de fick höra om kollegan de känt som en trevlig, vänlig mekaniker.

Värst var det för mannens familj. Det visade sig att gärningsmannen levt dubbelliv med sambo och två barn. Det blev en hemsk chock även för de anhöriga. Det är svårt att tänka sig hur någon kan dölja så fruktansvärda saker så skickligt som i detta fall.

Efter att ha avtjänat nio år i fängelse blev Hagamannen, egentligen Nicklas Lindgren, villkorligt frigiven 2015. Vad han gör idag och vart han befinner sig är inte känt. I lagens mening har han avtjänat sitt straff. Men allmänheten, i synnerhet invånarna i Umeå, kommer aldrig att glömma. Detta är något som stadens mest kände brottsling får leva med livet ut.

 

 

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Back to top button