BrottStölder

Handel med stöldgods

En omfattande marknad

Köp och sälj, handel med stöldgods

Varje år blir varor för enorma summor stulna i Sverige. Det mesta blir, på olika sätt, sålt. Det stöldgods som kommer till rätta kan mycket väl ha hunnit byta ägare under tiden det varit försvunnet. Ibland men långt ifrån alltid är det trots det möjligt för den rätte innehavaren att få sina saker tillbaka. Ingen får behålla stulna föremål. När någonting värdefullt som till exempel en bärbar dator eller något guldföremål blivit stulet så har tjuvarna flera  olika metoder att sälja vad dem tagit. Handel med stöldgods är vanligt förekommande idag.

Pantbanker är än idag en utväg för kriminella. Att låna pengar på konst, silver och guld brukar inte vara några problem. Om inte kunden betalar tillbaka- vilket sällan händer i sådana här fall- så förfaller sakerna till försäljning och då kommer deras ursprung ofta fram.

Annonsmarknaden är fortfarande stor. Mängder av olika saker, allt från husdjur till begagnade möbler, finns att köpa på olika internetsidor. Bland alla dessa annonser döljer sig en stor mängd stöldgods. Att ovetande köpa någonting som senare visar sig vara stulet är inget brott, men sedan 2003 är köparen skyldig att lämna tillbaka varan utan att få sina pengar tillbaka. Tidigare var det möjligt att behålla sådant som man köpt under normala omständigheter till ett rimligt pris, även om det var stulet. Risken finns också att den som köpt stöldgods blir dömd för häleribrott. För att kunna hävda god tro krävs starka bevis på att affären gått rätt till.

Cyklar, Sporter, Stadscyklar, Vit, Staplade

Bild:Pixabay.com

Cykelstölder

Det händer alltför ofta att organiserade ligor åker omkring och plockar upp cyklar från parkeringsplatser. En cykel är populär och lätt att sälja. Den som inte vill annonsera kanske har kontakter som gärna köper den billigt. Att medvetet köpa stulna varor kallar man för häleri och detta är tjuvarnas vanligaste och lättaste sätt att få pengar för saker som de kommit över. Det är så mycket lättare att göra affär med en gång än att vänta på att någon godtrogen människa ska svara på en annons. När det gäller att bli av med stöldgods är det ju förr desto bättre som gäller.

Alla som är rädda om sin cykel låser den ordentligt och det kan säkert förhindra spontana stölder där tjuven bara vill ta sig en tur för nöjes skull. Men professionella cykeltjuvar låter sig inte bli stoppade av lås och kedjor. De har sina metoder för att låsa upp och knipsa av. För att undvika att bli bestulen krävs därför mest tur.

Alla måste äta

Matbutiker i större städer har i allmänhet enorma problem med stölder. En av orsakerna till detta är att det finns gott om restauranger i närheten. Många krogägare  kan tänka sig att köpa kött eller ädelfisk billigt. Att hela butikshyllor länsas på oxfilé och lax är därför inte ovanligt. Tjuven använder sig av en specialgjord väska som butikens larmbågar inte reagerar på. Sedan går han eller hon med raska steg till köparen. Mötet med restaurangägaren är ofta uppgjort på förhand eftersom det rör sig om färskvaror.

Men det är inte bara matbutiker som drabbas av detta. Alla yrkesmän som arbetar med livsmedel, exempelvis bagare och slaktare, kan råka ut för inbrott och stölder. Mat går alltid åt och det vet tjuvarna.

 

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Back to top button