ArtiklarDjurInrikes

Husdjur innebär ett stort ansvar

Så säger djurskyddslagen

Ta väl hand om ditt husdjur

Ett stort ansvar följer med samtidigt som ett tamt djur är en ständig källa till glädje och nöje. Men det är inte bara vi människor som skyddas av lagar och regler. Även våra husdjur har- i högsta grad- lagen på sin sida. Enligt djurskyddslagen så får inga djur som föds upp av människor utsättas för vanvård, överansträngning eller någon form av onödigt lidande. Du som har till exempel en hund eller en katt hemma är skyldig att känna till vad som gäller, annars riskerar du åtal för djurplågeri. Straffet är som regel böter eller fängelse. I riktigt allvarliga fall kan den som bär ansvaret dömas till fängelse i fyra år.

Ditt husdjur behöver- först och främst- mat, vatten och en bra plats att sova. Därefter är det lite olika beroende på vilken art och ras du har hemma. Kaniner och andra gnagare behöver mycket utrymme. Om du bor i villa så kan du med fördel ordna en inhägnad på tomten eller låta din lilla vän röra sig fritt på altanen eller balkongen.

 

Hundens Hus Ram, Trä Hundkoja, Ram, Hundhus, Hund, Hus

Bild: Pixabay.com

Att ha djur utomhus

Många kaniner- och även hundar- kan vara utomhus en stor del av året. Bara det finns tillgång till en varm och torr plats att bo på så är detta inget problem. En hundkoja i trädgården kan också ha avskräckande effekt. Eventuella tjuvar ser att här finns det en vakthund.  Tänk bara på att en hund som står bunden måste- enligt lag- ha en tillräckligt lång löplina. Dessutom är det straffbart att låta hunden vara fastbunden för länge. Gränsen går vid två timmar varje dygn.

Bra tillsyn är varje husses eller mattes plikt. Om din vän förstör något eller gör någon illa så kan det få mycket tråkiga följder. Extra olyckligt är det om din hund biter eller katten river en annan människa. Detta kan sluta med stämning, bli domstolssak och leda till skadestånd. En bra regel är att aldrig låta främmande personer komma för nära ditt husdjur. Säg nej till barnen som vill klappa din hund och avböj när den nye grannen genast erbjuder sig att ta hand om din katt.

Vilda djur är inga husdjur

De bästa husdjuren är alltid de som är vana vid att leva bland människor. Att få vistas i en naturlig och hemtam miljö är minst lika viktigt för djur som för människor. Bland annat därför är det inte bra att försöka göra exempelvis harar, hjortkalvar eller vilda fåglar tama. Små och ofarliga djurungar blir ofta stora och farliga djur med tiden. Livet som husdjur kan också vara väldigt påfrestande för den som är van vid friheten i skogen. Risken för att djuret blir vildsint eller råkar i panik med otrevliga händelser som följd kan vara stor.

Dessutom får du enligt svensk lag inte ha rovfåglar, apor eller rovdjur hemma. Det är för kallt i Sverige för att apor ska trivas och din nya familjemedlem får inte utgöra en fara för andra. Därför finns dessa lagar som du måste följa. Du får inte heller försöka korsa din hund med en vild varg.

Det finns ett alldeles speciellt band mellan djur och människor. Så länge vi sköter oss och visar våra fyrbenta vänner respekt, kärlek och vänskap så kommer detta att förbli någonting varmt och glädjande.  Men om vi gör fel så kan det leda till svåra problem.

Källa:

https://www.jordbruksverket.se

 

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Back to top button