BrottStölder

Konsten att maskera sig

Ett bra sätt att luras

Hemlig identitet

Något av det viktigaste för att en brottsling inte ska åka fast är att ingen får reda på vem han eller hon är. Därför försöker många rånare och inbrottstjuvar att dölja sitt ansikte på olika sätt. En heltäckande luva med hål för ögonen har länge varit ett populärt alternativ eftersom det är både lätt och effektivt. Men klassiska saker som lösskägg, falska mustascher och peruker förekommer också när en kriminell människa inte vill bli igenkänd. Med lite fantasi är möjligheterna nästan obegränsade. Konsten att maskera sig är viktig att behärska.

Smink är ett bra verktyg för den som vill klä ut sig. Rånare förklädda till clowner har förekommit vid flera tillfällen. Just genom att sminka sig kan brottslingen också förändra sitt signalement utan besvär. Om polisen letar efter en man med ett ärr över hela kinden kan de få leta länge ibland.

Butiker tjänar mycket pengar på att sälja masker av olika slag. Särskilt när vi firar Halloween är detta väldigt populärt. Risken är dock att de kan användas i olagligt syfte. Monstermasker är en tänkbar förklädnad, liksom tomtedräkter under veckorna före jul. Bank- och postrån utförda av rånare förklädda till jultomtar har inträffat.

Kroppsburna, Kroppskamera, Polisens Kroppskamera

Bild: Pixabay.com

Opålitliga poliser

Under sent 1980- tal hade en svensk kriminell liga specialiserat sig på att, utklädda till poliser, begå flera grova brott. De fick därför namnet ” Maskeradligan”. Dessa män lyckades lura butikspersonal, väktare och även privatpersoner. När sanningen gick upp för offren var det för sent och många brott lyckades tack vare ligans överraskningsmoment. När de till sist greps fick alla medlemmarna långa fängelsestraff. De två huvudmännen fortsatte dock med sin brottsliga verksamhet och har blivit dömda flera gånger. Det är tydligt att inte alla brottslingar lär sig att bli bättre människor.

Andra kriminella personer har varit inne på samma tankar. Genom att utge sig för att vara arbetare eller  myndighetspersoner  har de försökt ta sig in på olika platser. Falska byggnadsarbetare som velat bli insläppta på sjukhus är ett exempel. Många äldre har också- tråkigt nog- fått besök i sina hem av främmande människor som sagt sig vara anställda av hemtjänsten. På detta sätt har de lyckats bli insläppta i bostaden och kunnat stjäla både kontanter och värdeföremål. Konsten att maskera sig har blivit mer utvecklad.

Förklädd till kvinna

Lars Molin, kallad Lasse-Maja, var en känd svensk stortjuv. I början av 1800- talet blev han känd för att begå flera  stölder utklädd i kvinnokläder. Bland annat lurade han då män att bjuda hem honom. Efter att de låtit sig övertalas till alltför många glas alkohol stal Lars deras pengar och dyrbarheter utan problem. Han kunde också ta anställning som piga och lura bonden. Lasse-Maja stal även silvret i Järfälla kyrka år 1813. Det var efter detta allvarliga brott som han till sist greps och dömdes till livstids fängelse. Han placerades på Carlstens fästning i Kungälv där han blev kvar fram till  1839. Fram till sin död 1845 lär han ha fört ett stillsamt liv.

Det sägs att rättvisan kan se allt. I detta sammanhang passar det ovanligt bra. Trots smink, peruker och polisuniformer har många brottslingar ändå blivit dömda till sist. Det är svårt att klara sig i längden, hur man än bär sig åt.

 

 

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Back to top button