BrottÖvrigtPersonrånStölder

Kriminalitet förr och nu

Så har brottsligheten förändrats

Nya tider

I takt med att samhället utvecklats under historiens gång så har alla yrkesgrupper förändrat sina rutiner och metoder. Detta gäller även brottslingar. Under årens lopp så har några kriminella verksamheter helt försvunnit medan andra slags brott tagit vid. En tredje kategori, slutligen, är de typer av brott som alltid förekommit och fortfarande finns kvar. Kriminalitet förr och nu skiljer sig ganska mycket.

Så länge folk har trängts på gator och torg har det funnits ficktjuvar. Då blev en börs eller ett fickur ofta stulet ur en rockficka, nu passar fingerfärdiga tjuvar på att ta mobiltelefoner och plånböcker. Nu som då gäller det att hålla sina värdesaker under noggrann uppsikt.

Kriminalitet förr

När kassaskåpen började tillverkas på 1800-talet så drog många bankirer, affärsmän och företagare en lättnadens suck. Äntligen fanns det en absolut säker plats för deras värdesaker och pengar. Men följden av detta blev istället att tjuvar började studera hur kassaskåpen fungerade. Det fanns säkert fler sätt att öppna dem, än med hjälp av en  nyckel. Många blev skickliga på detta och började livnära sig på att ta sig in i kassaskåp.  En ny brottslighet var född.

Rån och överfall

Förr i tiden gick det långsamt att färdas längs landsvägarna. När trafiken bestod av fotvandrare, ryttare och hästdragna vagnar la sig många ogärningsmän i bakhåll längs vägarna. De utnyttjade det faktum att folk hade små möjligheter att fly till att under vapenhot plundra resenärer på deras tillhörigheter. Många föll offer för dessa rånare som allmänt blev kallade stråtrövare.

Tåg, Transport, Vinter, Säsong, Landskap, Natur, Resa

Bild: Pixabay.com

Tåget är ett transportmedel som från början hade stora problem med rånöverfall. De första tågen kom sällan upp i hastigheter som överskred 30 km i timmen. Med den farten var det en lätt sak för banditer att blockera spåret med stora stenar eller trädstammar för att tvinga lokföraren att stanna. Många passagerare blev på det här sättet av med saker som hade stor betydelse för dem. Men idag ser det av naturliga orsaker helt annorlunda ut. Vår tids moderna snabbtåg låter inte hindra sig av några stenblock.

Bank- och postrån

Det kontantlösa samhället har i vår tid blivit mycket omtalat. En av anledningarna till det är bankpersonalens säkerhet. Under till exempel 1990- talet begicks många grova rån mot banker och postkontor runt om i Sverige. Att stå öga mot öga med beväpnade och hotfulla rånare blev en fruktansvärd chock både för kunder och anställda. Ofta slutade det dessutom med att oskyldiga människor blev skottskadade i röran som följde, samtidigt som de skyldiga klarade sig undan. Många miljoner kronor gick förlorade på detta sätt. Men idag är bankrånens tid praktiskt taget förbi. Kontanthanteringen på dagens banker är endast en bråkdel av vad den tidigare varit.

Men ett samhälle utan kontanter har också skapat en helt ny kriminalitet. Det är online, bland internets otaliga sidor, som de flesta stölder och bedrägerier begås idag. Personer som blivit skickliga på datorer via sitt jobb eller genom ett stort fritidsintresse utnyttjar detta på olagligt vis. Att med hjälp av en dator sälja saker som inte finns, tömma bankkonton på pengar eller medvetet sabotera med datavirus är bara några exempel.

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Back to top button