ArtiklarÖvrigt

Kurt Wallander

Kommissarien från Ystad

Påhittad men populär

Många poliser har blivit mer kända bland allmänheten än andra. Alla dessa berömda polismän finns faktiskt inte på riktigt. I böcker och på film har kriminalpoliser bidragit till en populär genre som roat både biopublik och läsare. En av dem är Kurt Wallander.

Henning Mankells romaner om Wallander och hans kollegor som löser grova brott i framför allt Skåne har sålts i miljontals exemplar. De blev så populära att filmatiseringen ansågs som självklar. I de första filmerna, som är baserade på Mankells böcker, är huvudrollen spelad av Rolf Lassgård. I en senare serie filmer där producenterna själva skrev manus övertog Krister Henriksson rollen som Wallander.

Kurt Wallander blir beskriven som en sliten, upp till medelåldern kommen man, som älskar operamusik. Han är lite av en ensamvarg och träffar ogärna sina kollegor på fritiden. Han umgås mest med sin hund och sin dotter Linda som han har med tidigare frun Mona. De före detta makarna har ingen bra relation och så småningom gifter hustrun om sig. Det fortsatta kärlekslivet blir aldrig viktigt för handlingen, men i en av de senare filmerna börjar man ana att Wallander och en kvinnlig åklagare fattar tycke för varandra.

Debutromanen

År 1991 kom den första romanen. ” Mördare utan ansikte” blev filmad1995 och blev en succé. Kurt är här deprimerad efter skilsmässan och tycker att jobbet är tråkigt. ” Ibland önskar man att det hände något större” säger han. Hans önskan blir tyvärr uppfylld då ett äldre lantbrukarpar blev hittade brutalt mördade i sitt hem. Nu börjar en jakt på en okänd mördare.

På polisstationen i Ystad arbetar receptionisten Ebba. Wallander har sagt åt henne att inte släppa igenom telefonsamtal från hans anhöriga då hans gamle pappa ofta ringer och stör. Fadern har blivit mer och mer förvirrad och avlider i en senare roman.  Andra viktiga arbetskamrater är poliserna Martinsson, Rydberg och Norén.

Tillsammans löser karaktärerna ett antal våldsamma fall. Ond, bråd död inträffar gång på gång och leder till livsfarliga situationer i ” Den vita lejoninnan”, Hundarna i Riga” och ” Mannen som log” för att nämna några böcker. Alla dessa historier blev stora framgångar och bidrog till att Mankell blev världsberömd under sin livstid. Författaren gick ur tiden 2015, saknad av en enorm publik.

En ny Wallander

I filmen ” Innan frosten” gör Krister Henriksson sin debut som huvudrollsinnehavare. Han får då en ny arbetskamrat. Det är hans dotter Linda som fått anställning vid Ystadspolisen. Detta hade han helt glömt bort och far och dotter får en svår yrkesmässig relation. Lindas mamma är också allt annat än nöjd med sin dotters yrkesval. Det hela blir inte bättre när Linda gör allvarliga misstag i sin första utredning. Men hennes senare insatser får betydelse i upplösningen. Det visar sig att det planeras ett attentat mot en vigsel av homosexuella och Linda Wallander griper in.

Nästan 30 år före Wallanders tid hade författarduon Sjöwall/Wahlöö skapat kommissarie Martin Beck som arbetade i Stockholm. För att variera det hela placerade Mankell istället sin polis långt söderut i landet. Kurt Wallanders arbete förde honom flera gånger till olika delar av Sverige och även till de baltiska staterna. Men han besökte nästan aldrig huvudstaden.

 

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Se även
Close
Back to top button