OlyckaÖvrigt

Fjällräddningen

lavinfara, sjukdom, olyckor

Fjällräddningen

Sommaren har inte lidit mot sitt slut ännu, men innan vi vet ordet av så är vintern här. I stället för att vi reser till sol och bad så är det många som vill tillbringa vinterlov i fjällvärlden. Mest uppskattat är väl skidåkning och kanske att köra skoter för den som har lov till det. Lavinfara, sjukdom och olyckor kan dock ställa till det.

Vad kan då hända i fjällen? Vilka behöver hjälp av fjällräddningen? Naturligtvis kan det vara själva naturen som ställer till det och orsakar så att människor hamnar i nöd. Stormar och laviner. Även själva skidåkningen i sig kan förstås sluta illa med ett fall i rasande fart som kan innebära brutna ben och armar och kanske även hjärnskakning. Som sagt, lavinfara, sjukdom & olyckor är något man bör tänka på.

Andra är mer stillsamma och önskar enbart vandra omkring i fjällvärlden och njuta av dess vildhet och skönhet, men det finns en risk även för dem genom att gå vilse och inte hitta tillbaka till utgångspunkten.

Här kommer då fjällräddningen in vid larm. En fjällräddare måste ha gjort grundutbildningen till polis. Fjällräddningen går under polisen som både ansvarar för rekrytering, utbildning och vidareutbildning.

Vem är lämplig

Vem lämpar sig då för att bli fjällräddare? Man måste vara minst 18 år gammal samt får inte vara över 65 år. Man bör bo på orten och ha god lokalkännedom om området. Egna initiativ, kreativitet och god samarbetsförmåga är A och O. Därtill en god hälsa och kondition samt kunna köra en av polisen godkänd skoter.

Det finns specialistutbildning för insatsledare, alpina fjällräddare, grott räddare och fjällräddare med hund. De alpina och grott räddarna får utbildning i egen säkerhet samt rep hantering och även vinsch för insatser med polisflyg.

Fjällräddningen är statlig men polisen ansvarar för utbildning och insatser för fjällräddningen.

Om det är ett flygplan som störtar så tillkallas flygräddningen men om olyckan har skett i ett fjällområde tillkallas då även polis och fjällräddningen.

Från år 2019 har det tillkommit SOS Alarm fjällräddningskoordinator vilket har varit till stor hjälp i räddningsarbeten då de kan ta hand om den gemensamma lägesbilden och göra parallella insatser med sjukvården, polisen, räddningstjänsten och kommunen där olyckan har skett.

 

Källor:

http://www.polisen.se

http://www.sosalarm.se

 

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Se även
Close
Back to top button