Brott

Livet i fängelse

Trist, hårt och svårt

Dömd till fängelse

De allra flesta brottslingar hamnar förr eller senare i fängelse. Även om det inte längre innebär köld, svält och tortyr så möts den som kommer till anstalten av ett mycket tråkigt liv.

Idag blir de som sitter i fängelse kallade för interner eller klienter. Varje klient har sysselsättningsplikt sex timmar varje dag. Det kan innebära studier eller arbete med tvätt, städning eller kanske i fängelsets snickeri. Under dagen finns det också tid för raster och vistelser utomhus även om det är hårt reglerat.

Det som framför allt gör livet bakom fängelsemurarna så tråkigt och enformigt är att alla dagar är likadana. Varje morgon är det väckning vid ett bestämt klockslag, sedan frukost och därefter sysselsättning. Även livet i det fria består förstås av liknande rutiner men känslan av att inte själva få välja kan vara tung för många klienter. På en arbetsplats kan man säga ifrån men på en anstalt har man bara att foga sig.

Sorg och saknad

Saknaden efter anhöriga kan kännas väldigt tung. Alla interner har rätt att ringa till sina familjer och att ta emot besök. Men möjligheterna är små. Det kan gå lång tid mellan samtalen och innan straffet är avtjänat så har kanske ett förhållande tagit slut. Om en nära anhörig avlider under fängelsetiden så är det inte alls säkert att klienten blir beviljad ledighet för att gå på begravningen. En fruktansvärd situation för den som blir drabbade.

För att dämpa sin längtan efter någon som befinner sig i frihet så försöker många klienter skaffa sig vänner inne på anstalten. Men det kan vara svårt. Internerna skapar sitt eget samhälle med tydliga regler och framför allt klasskillnad. Vilket brott man begått gör stor skillnad på hur man blir behandlad. Allra svårast är det för de som dömts för sexualbrott. Därför blir dessa klienter ofta isolerade och lever på en egen avdelning.

Bland det viktigaste för säkerheten på anstalten är att internerna inte får tag i förbjudna föremål. Vapen, mobiltelefoner och narkotika är absolut förbjudet. Men detta brukar ändå hamna i fel händer ganska ofta. Därför riskerar många personer som inte tagit droger tidigare att dras in i missbruk under sin tid i fängelse. Det är ännu ett exempel på hur svårt livet kan vara för en klient. Särskilt de som är unga, oerfarna och avtjänar sitt första fängelsestraff lever väldigt farligt.

Problemen fortsätter

När tiden har gått och internen blir utsläppt i friheten så är det en underbar känsla. Den nu frisläppte mannen eller kvinnan brinner av lust att börja ett nytt och hederligt liv. Men också nu orsakar fängelsets besvärligheter stora problem. Många reser sig upp och går vidare, men andra möts bara av tomheten. De har kanske inga anhöriga som vill ta emot dem eller ingen möjlighet att få jobb.

Både innan, under och efter vistelsen på en anstalt så mår de flesta psykiskt dåligt. Det är inte de synliga ärren som är de värsta. Psykiska sår läker ibland inte på ett helt liv.

 

 

 

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Back to top button