ArtiklarÖvrigt

Människans bästa vän

En hund kan man verkligen kalla människans bästa vän. En trogen kamrat som vill följa med under livets gång. Dessa fantastiska varelser kan vara bra på väldigt mycket.

Människans bästa vän.

Det finns runt 400 stycken polishundar i Sverige och lika många hundförare. De flesta av hundarna inom polisen är av raserna Schäfer och Malinois. Arbetsuppgifterna som dessa hundar kan stå inför kan vara att söka efter människor. Spåra och försvara sig själva, sin förare eller en annan individ är andra uppgifter de utför. De specialutbildade hundarna används även till att vara med och patrullera. Till exempel vid demonstrationer, söka efter vapen, sprängämnen, narkotika, kroppsvätskor samt lik. 

Hundarna som arbetar hos polisen måste uppfylla ett par kriterier såsom att de måste vara orädda, agera rationellt, fungera med alla sorter människor och kanske det viktigaste utav allt – tycka att deras arbete är roligt. Hundarna som arbetar som polishundar bor och lever med sina hundförare, det är även dem som har ansvaret att träna hundarna. 

Men det är inte bara inom polisen som man använder sig utav hundar, även i tullen kan man se en och en annan hund. Dem är där för att spåra upp vapen, ammunition och narkotika.

Spännande fakta

Här kommer lite spännande fakta, en vältränad människonäsa kan upptäcka 10.000 dofter och människan har ungefär 5 miljoner luktceller i sin näsa. En hund däremot har 1000 gånger bättre luktsinne än vad vi människor och hunden har ungefär 220 miljoner luktceller i sin nos.

Dessa polishundar tränas på olika underlag för att upptäcka spår, det kan vara i skogen eller på asfalt. Hundarna använder först och främst sin nos till hjälp att hitta människor eller olika föremål. När hunden har hittat det den söker, så kan den lägga sig ner vid stället för att markera att här är det. Hundarna brukar få träna mycket lydnad med sina hundförare. Som när man tränar sin hund hemma så får polishundarna godis eller en rolig leksak när de gör rätt under sin träning. Gör dem fel så blir dem tillrättavisade. 

Men det är inte bara inom detta man använder hundarna. Det finns specialtränade hundar som man kan ha användning av i hemmet. Psykisk hälsa- hund, ledarhund, signalhund, alarmerande servicehund och servicehund. 

Källa:

http://www.polisen.se

http://www.tullverket.se

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Se även
Close
Back to top button