BlåljuspersonalMordfall

Massmord i Falun natten till den 10 juni 1994

Massmordet i Falun natten mellan mellan den tionde och elfte juni 1994. Kvällen den tionde juni hade börjat bra för Mattias, han hade varit hemma hos en god vän och förtärt alkohol. Med för mycket alkohol i kroppen så gick dem ned på stan för att fortsätta kvällen..

Vem är Mattias Flink

Mattias Flink kom till världen den 8 mars 1970. Född och uppvuxen i Falun, dalarna. Flink bodde med sina föräldrar fram till det att han blev nio år, då hans föräldrar gick igenom en skilsmässa. En skilsmässa som är beskriven som odramatisk. Flinks mamma var hemmafru medan pappan var anställd som chef för vapenverksamheten vid Miloverkstaden i Falun. När hans föräldrar skildes så valde Flink att bo kvar i huset med sin pappa och mamman flyttade bara några hundra meter bort till en annan bostad, han träffade ofta sin mamma. Enligt senare utredningar har det framkommit att separationen mellan föräldrarna tog hårt på Flink. 

Ungdomsåren

När Flink var sju år gammal så var han med i scoutrörelsen. Senare i livet så var han med i frivillig befälsutbildning. Han hade även ett intresse för skytte, vilket ledde till flera privata vapenlicenser. Flink ansågs vara en säkerhetsmedveten och skicklig skytt. Sportskytt var något som han ägnade sig åt samt jakt, något som han brukade göra tillsammans med sin pappa. Han genomförde värnplikten i Falun och efter avslutad värnplikt sökte han sig vidare till officersutbildning där han blev antagen år 1993 i Umeå. 

Under våren 1994 så framkom det att Flinks mentala hälsa inte alls var så bra. Den 6 juni så tog Flink, på eget initiativ, kontakt med en psykolog. Hos psykologen så framkom det att Flink led utav sömnproblem samt paranoia. Hans försämrade hälsa visade sig i form av aggressivitet och hot om våld, akut svartsjuka etc. 

Kvällen den 10 Juni

Kvällen den 10 juni 1994 är Flink hemma hos en god vän, där dem dricker alkohol tillsammans. Dem bestämmer sig för att fortsätta kvällen på stan. De beger sig till restaurangen Banken där Flinks flickvän Eva befinner sig tillsammans med sina väninnor. Vistelsen där blir inte långvarig då vakterna avvisar Flink ifrån restaurangen. Eva ber en kollega till Flink att följa med honom hem, efter vägen så berättar Flink en händelse för kollegan som för honom låter helt osammanhängande samt saknar verklighetsförankring.

På vägen hem så passerar de diskoteket Garbo, Eva har nu förflyttat sig dit och Flink går in. Innan han blir avvisad ytterligare en gång utav vakter så hinner han ställa till med bråk med bland annat Eva. Utanför restaurangen så träffar Flink på en annan kollega som ger sig på ett försök att tala Flink till rätta och lugna ner honom, ett försök som misslyckades. Eva hade bestämt sig för att lämna in en anmälan mot Flink så hon och hennes vänner går till polishuset. Samtidigt så beger sig en kraftigt berusad Flink hemåt där han byter om till sin arbetsuniform och förflyttar sig till sin arbetsplats på Dalaregementet.

Väl på regementet så utrustade sig Flink med en Ak5 (automatkarbin 5), 5 stycken magasin med totalt 150 patroner samt en pistol. 

Brottsplatsen

Det var på en gångväg i Stadsparken där Flink stötte på en del människor som var på väg hem till regementet efter en kväll på stan. Han öppnade eld och fyra stycken personer dog direkt på platsen. En annan avled senare på sjukhus på grund av omfattande skador och en annan överlevde sina skottskador. Flink sköt ytterligare två personer och detta var vid vägkorsningen Parkgatan/Vasagatan. Flink avlossade totalt 47 stycken skott, samtliga hade träffats.

Polisen hade en misstanke om att det var Flink som låg bakom dådet då Eva tidigare under kvällen hade upprättat en anmälan mot honom.

Flink klättrade upp i en byggkran efter dådet och befann sig där i 30 minuter, därefter klättrade han ned och vandrade längst järnvägen Grycksbobanan. En polisbil med två stycken poliser fick syn på honom när han vandrade där helt synligt. Dem sa åt honom att stanna och att släppa vapnet, när Flink inte gjorde som de sa så sköt dem verkanseld från långt håll som träffade Flink i höften. Han föll mot marken och blev liggandes där tills dem grep honom. Senare på sjukhuset visade det sig att Flink hade 1,69 promille alkohol i blodet. 

Under dådet dödade Flink sju stycken och ytterligare tre stycken blev skadade. 

Domen

Den 27 september 1994 dömdes Mattias Flink till 14 års fängelse av Falu tingsrätt. Domen gällde för 7 stycken mord samt 3 mordförsök. Den 25 november skärpte Svea hovrätt domen till livstidsfängelse något som Högsta domstolen bekräftade i februari 1995.  I juni 2010 ansökte Flink om att få sitt straff tidsbestämt, något HD beviljade. Örebro tingsrätt fastställde domen till 32 år, något som åklagaren överklagade. Domen blev senare tidsbestämt till 36 år av Göta hovrätt. Flink satt 2/3 av sitt straff och han blev frigiven sommaren 2014.

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Se även
Close
Back to top button