ArtiklarInrikesÖvrigt

Mopedbilens framfart

Ett allt vanligare inslag i dagens trafik är mopedbilen.

Det finns för närvarande närmare 14.000 mopedbilar registrerade i Sverige. Förvisso ett väldigt praktiskt transportmedel men inte så trafiksäkert. De saknar små bilars grundsäkerhet, de har svagare kaross, sämre säkerhetsbälte och saknar eller har sämre versioner av krockkudde och stötdämpande zoner. Maxvikten på en mopedbil är 350 kg. För att hålla den låga vikten byggs de av plast. Antingen på en lättmetallram och utanpåliggande plastkåpor, eller med en glasfiberarmerad plastkonstruktion Det är trots detta relativt få som dör i olyckor med mopedbilar, men antalet skadade ökar. Den är i stort sett i samma storlek och ser ut som en mindre småbil, men är konstruerad som en moped på fyra hjul, alltså inte alls samma säkerhet. Det finns inget krav på kontrollbesiktning av mopedbilar som det är nu och fordonsägaren behöver inte betala någon fordonsskatt. Mopedbilar ska ha en LGF-skylt på grund av sin låga maxhastighet.

Mopedbil, en risk?

I och med att mopedbilen blir allt vanligare och kör på samma vägar som vanliga personbilar, utom motorvägarna, innebär de även en risk för trafiksäkerheten. De tar ungefär samma plats som en personbil men får bara köra i 45 km/tim. Följden blir att andra trafikanter ofta gör farliga omkörningar. Risken finns också att andra bilister inte uppmärksammar att det är en mopedbil trots att den har en LGF-skylt, utan misstar den för en vanlig bil med irritation som följd. Enligt lagen ska den som kör mopedbilen hålla undan och släppa fram övrig trafik, men det är inte alla som gör det eller har möjlighet att göra det. Mopedbilen ska vara registrerad samt ha en trafikförsäkring.
Mopedbilen kan också vara en riktig miljöbov! I tester visar det sig att t.ex. Aixam City saknar avgasrening och har partikelutsläpp som är 164 gånger större än vad som är tillåtet för personbilar med dieselmotor!

Körkort för mopedbil

För att få köra mopedbil behöver man vara minst 15 år och ha ett AM-körkort, för mopedklass 1 eller körkort med behörighet A1, B, BE osv. Utbildningen består av en praktisk del och en teoridel. För att få göra den praktiska delen måste man vara minst 14 år och 9 månader samt ha ett körkortstillstånd. Mopedutbildningen ska ske hos en behörig utbildare och den är minst 12 timmar lång. Den består av minst 4 timmars praktisk träning. Men det kan bli mer än 12 timmar beroende på hur eleven klarar de praktiska och teoretiska momenten. När utbildaren bedömer att eleven uppnått kursplanens mål och rapporterat att den gått utbildningen kan kunskapsprovet bokas hos Trafikverket. Utbildningen för AM-körkort gäller i 5 år. För detta körkort kan man inte övningsköra privat, utan enbart hos utbildaren. Det kan vara bra om en förälder kan åka med några gånger tills deras barn fått körvana.

Källor:

https://www.trafikverket.se/

https://ntf.se/

https://transportstyrelsen.se/

https://sv.wikipedia.org/wiki/Portal:Huvudsida

https://www.mestmotor.se/automotorsport/

https://www.mymoney.se/

https://www.svd.se/

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Back to top button