BlåljuspersonalBrottMordfall

Mordet som chockade Sverige

Den 30 juni så skedde det ett mord som chockade hela Sverige. Men vad var det som egentligen hände? Var det bara så att han var på fel plats vid fel tillfälle eller var han måltavlan?

Det var den 30 juni 2021 när en polis och hans kollega patrullerade runt i Biskopsgården, Göteborg. Polisen stod och pratade med några när han plötsligt blev beskjuten, senare så skulle han avlida på grund av sina skador. Hela poliskåren var nu i sorg.

Bakgrund

Andreas som det senare skulle komma fram att offret hette var bara 33 år gammal när hans liv gick förlorat. Relativt ny i polisyrket då han påbörjade sin utbildning till att bli polis år 2018. Hans dröm gick nu i uppfyllelse. Innan han började att arbeta som polis så jobbade han inom försvarsmakten.

Här nedan kommer några datum i händelseförloppet:

30 juni, Andreas blev skjuten.

1 juli, en tyst minut ägde rum i landet.

2 juli, en 17 årig blev gripen på sannolika skäl misstänkt för mordet.

4 juli, en person häktad.

6 juli, flera hundratals människor promenerade för att visa att dem tar avstånd från våldet.

11 juli, en motorcykel-kortege körde igenom Helsingborg och över tusen människor höll en tyst minut.

16 juli, en person begärdes omhäktad.

30 juli, Andreas Danman blev nu begraven.

29 oktober, en 17 årig pojke åtalas nu för att ha skjutit ihjäl Andreas.

19 november, domen faller i tingsrätten i Göteborg.

Insamling

Efter sig så lämnade Andreas sin sambo men även deras då ofödde barn. Poliskåren samt en väldigt stor mängd privatpersoner bestämde sig för att samla in pengar till Andreas familj. Totalt så blev det omkring 3,5 miljoner kronor insamlat.

Bild: Pixabay.com

Domen

Den 19 november så fastslog tingsrätten 17 åringens dom. Han fick 8 års fängelse för mordet på polismannen samt för mordförsök.  Han har under hela förhandlingen nekat till brotten men det har funnits starka bevis mot honom. I ett skogsområde hade man hittat klädesplagg, en väska som innehöll en k-pist men även ett munskydd. Man kunde enbart finna hans dna på munskyddet som fanns i väskan. Något annat som är klart är även att Andreas inte var den riktiga måltavlan, 17 åringen var på jakt efter en annan. När han bara var 15 år gammal så blev han åtalad för ett mordförsök. Enligt åklagaren så ska den personen som han försökte döda när han bara var 15 år vara en av dem som han försökte att döda den andra gången.

Källa:

https://www.domstol.se/goteborgs-tingsratt/

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Back to top button