BrottStölder

När sommaridyllen sover vintersömn

öde stugor, inbrott, skadegörelse

Sommarledigheterna är slut och man stänger ner sina röda stugor för vinterdvala över hela Sverige. Det är då bekymren med att äga sommarstuga träder i kraft.

Vem bryter sig in

Från oktober och fram till maj är det mer eller mindre fritt fram för personer med missbruksproblem som kanske bryter sig in för att stjäla något att sälja vidare. De behöver oftast snabba pengar till sitt missbruk. Men även ligor passar på när de vet att det är näst intill riskfritt att någon ska komma förbi och se att ett brott blir begånget. Eller kanske någon hemlös som har hittat sitt vinterboende.

Skador som ägarna själva kan avvärja

Det är faktiskt vanligare med fukt- och vattenskador på grund av spruckna rör och pumpar i sommarstugorna än vad inbrotten är. Nu finns det dock en hel del att göra själv för att slippa dessa skadegörelser. Ha gärna en grundvärme på 5 till 10 grader på även när ni inte använder stugan. Stäng av huvudvattenkranen och töm alla kranar, handfat, golvbrunnar och toaletter med på vatten. Häll därefter i en blandning med med lika delar vatten och rödsprit så klarar det ner till 28 minusgrader. Töm varmvattenberedaren som annars lätt kan frysa sönder.

Hålla tjuven borta

Bäst av allt är att ha en god granne som kanske är bofast året om. Denne kan ta en titt på stugan emellanåt och även informera polisen om till exempel någon misstänkt bil har setts i området. Då ska det tas registreringsnummer och kontakta polisen som kan kolla upp det hela.

Det finns bra övervakningskameror att sätta in vilka du kan ha kontroll på från var du än befinner dig. Satsa på bra lås och belysning med automatisk på och avstängning. Ta med er allt av värde när ni stänger för säsongen. Dra inte för gardinerna, då kan ni slippa sönderslagna rutor då tjuven kan se att det inte finns något av värde att hämta inne i stugan.

Skulle ni ändå lämna kvar stöldbenäget gods så se till att fotografera allt och skriv upp i detalj hur sakerna ser ut. Detta underlättar att få tillbaka sina ägodelar vid eventuell stöldgodsidentifiering.

Till våren

Med dessa tips finns det en lite bättre chans till att återkomma till sin stuga och hitta den i samma skick som man lämnade den.

Källor:

https://www.if.se/

https://poliisi.fi/sv/polisstyrelsen

https://www.hbl.fi/

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Back to top button