ÖvrigtUtrikes

Nyår i Spanien

vindruvor, cava, fyrverkerier, choklad, churros

Nyår i Spanien

Detta är skrivet med tanke på hur allting var innan pandemin. Nu har varje region i Spanien sina varianter på restriktioner för Covid19. Så naturligtvis blir det inte riktigt som vanligt det här nyåret heller. Men man firar fortfarande Nyår i Spanien.

Över hela världen firar man nyårsafton. Farväl till det gamla, välkommen det nya. Man firar vid olika tidpunkter beroende på var i världen du befinner dig och med varierande traditioner.

Tolv vindruvor

I Spanien firar man det mer eller mindre som i övriga Europa. Man träffar varandra hemma hos någon med familj och vänner och äter och dricker gott. Eller kanske man har bokat bord på en restaurang för att slippa allt arbete i köket. Att istället bli serverad en flerrätters nyårsrätt kan vara lyxigt ibland. Vanligast på bordet en nyårsafton är fisk och skaldjur. Man använder nyårshattar, konfetti, terpentiner och strutar att blåsa i.

Då klockan närmar sig tolvslaget stannar man antingen hemma och ser klockan i Madrid i direktsändning från Puerta del Sol. Eller kanske man bor i Madrid och då går man naturligtvis helst dit och tar med sig sina vindruvor och kanske en flaska cava också för att fira tillsammans med kända och okända. På de flesta ställen i Spanien samlas man gärna tillsammans på ett torg där det finns en klocka. För då första tonen från urverket hörs ska man snabbt stoppa en grön vindruva i munnen, nästa då andra slaget slår och så vidare. Det gäller att köpa små vindruvor så man hinner med. Dessa tolv vindruvor ska man då äta under tystnad och så önskar mig sig något och denna sed ska bringa tur och välfärd in i det nya året.

Då det sista ljudet från klockorna försvunnit ut i natten öppnas champagneflaskor, eller spansk cava och det nya året skålar man in med bekanta och obekanta. Samtidigt är det dags att njuta av fyrverkerier i ett färgsprakande potpurri som man beskådar under jubel.

Då morgonen kommer

Beroende på vilken ålder man befinner sig i eller kanske var man är så kan då det nya året bli firat på diskotek, hotell eller kanske till och med på gatorna, med olika danser. Föredrar man att stanna hemma så underhåller teven hela natten med sång och musik.

När då det nya årets första ljus börjar dagas och efter kanske lite för mycket av både mat och dricka då finns ingen bättre än att bli serverad en god och varm kopp choklad. En choklad som ska vara riktigt tjock och verkligen smaka choklad och i den chokladdrycken så doppar man naturligtvis mumsiga churros så många man orkar.

 

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Back to top button