Försvunna personerÖvrigtÖvrigt Blåljus

Ökning av försvunna människor i Sverige

Det årliga sökandet av försvunna personer kräver stora resurser av polis, frivilligorganisationer och andra räddningsmyndigheter. Varje år rapporteras runt 20.000 människor försvunna i Sverige och en kontinuerlig ökning har skett under de senaste 10 åren. De flesta hittas vid liv och kommer tillrätta men många hittas också i dåligt skick eller i värsta fall avlidna.

De olika grupperna

Ökning av försvunna människor i Sverige. Rapporterade försvinnanden av människor kan handla om personer som gått vilse. De som frivilligt håller sig undan och de som blir kidnappade eller gömda. Den största gruppen av människor som blir anmälda som försvunna är deprimerade eller självmordsbenägna som medvetet försvinner.

Den näst största gruppen är demenssjuka personer, där personernas mening kanske inte är att försvinna. Däremot förstår de i många fall inte att de gått vilse och att andra människor letar efter dem. En risk med demenssjuka personer som försvinner är att vissa av dem inte reflekterar över om det är bra eller dåligt väder. Detta betyder att många av dem kan försvinna under vinterhalvåret. De riskerar därför att frysa ihjäl om de blir ute under en längre tid.

De som blir hittade och dem som aldrig blir återfunna

När polismyndigheten har gjort bedömningen att personen i fråga faktiskt är försvunnen så görs en omedelbar bedömning om försvinnandet är ett högprioriterat arbete. Högprioriterade arbeten är när polisen måste agera omedelbart och resurskrävande insatser måste vidtas, oftast handlar det om en person som är försvunnen och som anses löpa allvarlig risk för sitt liv och hälsa.

Cirka 75% av räddningsinsatserna är avslutade på bara några timmar, resten blir hittade så småningom eller förblir försvunna. Varje år i Sverige är det i genomsnitt 30 personer som aldrig blir återfunna. Man vet alltså inte om de lever eller är avlidna. Detta medför bekymmer och ovisshet för de anhöriga. De måste leva med att aldrig få vetskap om personen faktiskt finns vid liv eller inte.

Volontärer – stor hjälpresurs för polisen

I Sverige finns det ideella organisationer som arbetar med att leta efter personer som är försvunna och på så sätt blir en stor tillgång för poliser och andra räddningsmyndigheter. Missing People är en av Sveriges största ideella organisationer som eftersöker försvunna människor där deras vision är att ingen ska försvinna utan att bli återfunna. De publicerar efterlysningar från polisen och arrangerar därefter sökinsatser som människor frivilligt får anmäla sig till.

Förutom polisens egna hundar som är tränade för att leta efter personer så har också Missing People regionala avdelningar där majoriteten av dem har en hundgrupp. De personer som tränar sök med sina hundar och som blivit godkända av Missing People kan därför använda dem vid eftersökanden av försvunna personer.

Källor:

http://www.Missingpeople.se

http://www.Polisen.se

http://www.Svd.se

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Se även
Close
Back to top button