BrottGängkriminalitet

Omfattande penningtvätt på växlingskontoret World Exchange.

Vid ett tillslag mot växlingskontoret World Exchange hittades 15 miljoner kronor i svarta sedlar. Pengarna misstänks tillhöra olika kriminella personer och nätverk, bland annat ledaren för det omtalade Vårbynätverket. Totalt har drygt 220 miljoner svarta kontanter blivit vita.

Det var under 2019 som polisen fick upp ögonen för växlingskontoret World Exchange. Detta kontor låg i en liten sjaskig lokal på Sankt Paulsgatan i Stockholm. Bolaget, som sedan sin start år 2011, hade visat på minst sagt imponerande siffror. Polisens hade misstankar om att det hela inte blev skött enligt gängse regler. Därför ledde detta till att man 2019 inledde en spaningsinsats mot kontoret. Mycket riktigt så uppenbarade sig snabbt en strid ström av personer. Många med kopplingar till olika kriminella nätverk som kom och gick vid lokalen.

Kontanter gömda i väggar och tak

I Juni 2020 lyckades fransk polis hacka flera konversationer i kommunikationstjänsten Encrochat som stärkte bevisen mot World Exchange. Det i kombination med polisens övervakningsfilmer gjorde att man beslutade om husrannsakan och gick in på kontoret. Vid genomförandet av husrannsakan hittade man olika påsar innehållande kontanter som var märkta med smeknamn på kriminella personer. Påsarna låg gömda på olika platser i lokalen. Det låg i lönnfack och under takpanelen, det sammanlagda värdet uppsteg till 15 miljoner kronor.

Svart bokföring och kriminella kontakter

Polisen beslagtar övervakningsfilmer från kontoret där man ser hur kända kriminella personer kommer in med väskor fulla med pengar. Pengarna blev räknade av personal och man bokförde sedan svart genom att summan blev antecknad i en anteckningsbok. En av personerna som man misstänker har fått sina kontanter tvättade är ledaren för det omtalade Vårbynätverket. Ägaren av banken säger sig ha haft närmast personliga relationer med sina kriminella kunder. Misstänkt är han också för att ha varit behjälplig vid ett flertal narkotikaaffärer.

Rättegången

Rättegången inledde man den 6 Juni i år och 12 personer stod åtalade. Totalt misstänker man att World Exchange ligger bakom penningtvätt av drygt 220 miljoner kronor. Metoden för penningtvätten ska ha varit dels växling till en annan valuta. Man använde även det så kallade ”Hawala-systemet”, vilket går ut på att man sätter in kontanter i Sverige, sedan tar någon ut kontanterna på en bank i ett annat land med mindre säkerhetskrav. Ytterligare 7 personer misstänks för inblandning. Samtliga har försvunnit spårlöst och är nu internationellt efterlysta. Åklagaren yrkar på en företagsbot på 10 miljoner kronor.

Vad gäller dom enskilt åtalade är det fortfarande oklart vad straffet kan komma att bli. Polisen har beslagtagit föremål från dom åtalade. Mycket i form av klockor, smycken och fordon till ett värde av 31 miljoner kronor. World Exchange Stockholm AB ansökte den 28 Oktober om konkurs och är inte längre aktiva. Den 30 Augusti meddelade Hovrätten prövningstillstånd i ärendet och rättsprocessen är fortfarande inte avklarad.

Läs mer om den krypterade kommunikationstjänsten Encrochat: https://blaljusnytt.se/sa-knackte-polisen-den-krypterade-tjansten/

Läs mer om rättegången mot World Exchange: https://www.domstol.se/nyheter/2021/06/atal-har-i-dag-vackts-mot-12-personer-for-bl.a.-grovt-penningtvattsbrott-synnerligen-grovt-narkotikabrott-och-synnerligen-grov-narkotikasmuggling/

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Back to top button