ArtiklarBrottÖvrigt

Penningförfalskning och falskmynteri är ett brott mot allmänheten och staten

I alla tider har människor försökt tillskaffa sig pengar på olovlig väg bland annat genom förfalskningar av sedlar och mynt. Penningförfalskning och falskmynteri finns över hela världen.

Penningförfalskning och falskmynteri

I alla tider har människor försökt tillskaffa sig pengar på olovlig väg bland annat genom förfalskningar av sedlar och mynt. Penningförfalskning och falskmynteri finns över hela världen.

Listan är lång över förfalskare genom tiderna så som bland annat Abel Buel, Francis Greenway en engelsk arkitekt som satt fängslad i Australien, Albert Talton som lyckades förfalska sju miljoner dollar med en bläckstråleskrivare eller Edward Ronney och många fler. Svenske Petter Stenberg 1821 – 1913 blev åtalad för penningförfalskning samt växelförfalskning och satt fängslad i trettio år.

Även några kvinnliga förfalskare finns på listan. En av dem var Catherine Murphy en engelsk kvinna vilken blev den sista som blev dömd till döden genom bränning på bål.

Penningförfalskning är själva tillverkningen av falsk valuta och straffet är beroende på om det blir bedömt som ringa eller grovt. Vid ringa förfalskning gäller böter eller fängelse i högst sex månader. Vid grov förfalskning är det fängelsestraff som lägst sex månader till högst sex år.

Falskmynteri är olovlig befattning av falska pengar genom anskaffning, lämna, ta emot, förvara eller transportera falsk valuta.

Uppsåtligt bedrägeri med falsk valuta som ska sättas i omlopp medför fängelse i upp till två år.

Den ekonomiska balansen

Penningförfalskning och falskmynteri rubbar den ekonomiska balansen i ett land och minskar förtroendet för valutan. Nu för tiden är det mindre vanligt med penningförfalskning då sedeltryckningsmetoderna är mycket avancerade och svårare att förfalska samt att hantering av kontanta medel blir alltmer ovanligt då kortbetalningarna är allt vanligare. Dock ökade anmälningarna om falska sedlar under 2020 vilket kan bero på att människor överlag hanterar sina pengaaffärer med kort eller genom nätet och har inte kännedom om hur en äkta sedel ser ut.

Hur ser då en äkta sedel ut? Vilka kännetecken har den? Ta en femhundralapp till exempel där ska det finnas ett säkerhetsband med tre fönster till vänster. I fönstren finns motiv som rör sig om du vickar på sedeln. Bandet har även olika färg beroende på valören på sedeln. Varje sedel har även en grönskiftande detalj med anknytning till personen på sedeln. På femhundrakronorssedeln skiftar valörsiffran och bild mellan guld och grönt om du vickar på den.

Misstänker du att du har fått en falsk sedel i din hand så ring 114 14 eller vid pågående brott ring 112.

 

Relaterade artiklar

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Back to top button