BrottHotMisshandelPersonrånUtrikes

Pirater myt och verklighet

Så gick det verkligen till

Du går inte säker någonstans

Pirater myt och verklighet. Kriminella personer finns överallt. På land, i luften och till havs. Att resa över havet är fortfarande riskabelt. Särskilt i kusterna kring Västafrika härjar nu pirater som gärna kapar fartyg och begär en lösensumma för last och passagerare.

Ända sedan människan började färdas på haven har det funnits pirater. Idag är de fortfarande aktiva och vi vet ganska mycket om dem. Men en stor del av vad vi tror kan kännas att det stämmer inte helt med verklighetens pirater.

När författaren Robert Louis Stevenson år 1883 gav ut sin berömda roman ”Skattkammarön” skapade han världens mest kända och största äventyrsböcker. Men han bidrog också starkt till den felaktiga bilden av sjörövare och deras vanor som ännu till viss del lever kvar.

En skatt som blir nergrävd på en söderhavsö och en karta som man delar i flera bitar är mycket bra och spännande i böcker. Men i verkligheten så visste piraterna att deras liv var korta. Därför spenderade de sina pengar så fort som möjligt. Varför gräva ner sina dyrbara saker? Troligen hade en äkta sjörövare aldrig hört någonting så dumt.

Vad man verkligen stal

Dessutom var det faktiskt mycket sällsynt att bytet som man stal från andra fartyg bestod av guld, silver och ädelstenar. Först och främst tog besättningen sådant som de behövde i sitt dagliga liv. Stöldgodset bestod mest av vapen, sprit, kläder, mat och mediciner.

Den tidens värsta sjörövare kan man jämföra med vår tids största gangsters och maffialedare. Svartskägg, Henry Morgan och Anne Bonny blev kända. Även om det var mycket ovanligt med kvinnor ombord så fanns det faktiskt några få.

I motsats till vad man kan tro så var inte alla pirater laglösa. Några av dem hade fått kaparbrev av kungen, som gav dem tillstånd att angripa fiendens fartyg. Konung Karl XII utfärdade till exempel ett sådant tillstånd till den svenske kaparen Lars Gathenhielm. Ibland kunde det faktiskt löna sig riktigt bra att plundra och härja.

Lagen ombord

Livet på piratskeppen bestod av hård disciplin men också av demokrati. Besättningen röstade fram den kapten som de hade förtroende för och om han inte skulle kunna så fick han sluta. På flottans krigsfartyg var det helt andra tongångar. Där var befälens ord lag och den som sa någonting annat blev inte långlivad.

Ett straff som vi har sett många gånger på film är att en fånge tvingas gå över en plan som hänger ut från skeppets sida, ofta med förväntansfulla hajar nedanför. Men detta har avfärdats som en uppfinning av filmregissörer. De som dömts till döden blev helt enkelt kastade i havet.

En metod som man däremot använde sig av ofta var kölhalning. Den dömde drogs då i ett rep ner under skeppet, under kölen och upp på andra sidan. Det slutade så gott som alltid med att offret drunknade, slog huvudet hårt i fartygets skrov eller blev sönderskuren av vassa koraller.

Idag har piratskeppen blivit utbytta ut mot snabba båtar och svärd och flintlåspistoler har blivit ersatta av automatvapen. Men moderna pirater har några saker gemensamt med sina föregångare från 16- och 1700-talet. Då hällde man i sig sprit ombord och dagens pirater dricker säkert också mycket, även om de inte utbrister ”Hej och hå och flaska med rom”.

Källa:

https://www.wikipedia.se

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Back to top button