Övrigt Blåljus

Polis, polis potatisgris

Polisinsatser

Polis, polis potatisgris kunde man höra barnen springa runt och skrika förr i tiden.

Kanske även nu, vet inte det eftersom jag inte bor i Sverige längre. Läste även någonstans att detta uttryck kom till för länge sedan på den tiden då bönderna skulle ge uppgifter angående sina djur och grödor. Detta var inte populärt och för att bönderna skulle medverka fick myndigheterna ta hjälp av polisen. När dessa myndighetspersoner närmade sig gick pigorna och drängarna runt och varnade de andra bönderna genom att ropa ”polis, polis potatis och gris.”

Ovanstående är ingen fakta utan bara något jag läste på nätet och enligt den skribenten är det nog inte sant, utan ramsan härrör sig förmodligen mer från barnamun.

Men det är definitivt inte barnramsor som polisen behöver. De ska helt enkelt ha en stor eloge för sina fantastiska insatser. Kanske skulle ramsan ändras till ”polis, polis första pris.”

I böcker och teveserier är poliserna ofta lite kufiska personer med märkliga egenskaper och familjeförhållanden. Finns det då inte poliser som är helt ”vanliga” personer. Jo, det finns det säkert. Men det vore kanske tråkigt att ha en sådan person i en bestseller eller på bioduken. I böckernas värld och i filmens värld så klarar sig också poliserna i de mest dramatiska situationer med livet i behåll. Tyvärr är det inte så i verkligheten. Poliser har dött i tjänsten för att skapa rättvisa i vårt samhälle och hålla ordning och reda. Finns det andra yrkesgrupper där det finns risk för att dö i tjänsten?

En polis behöver inte heller vara stor och stark och tuff. Däremot bör de ha god människokännedom och kunna hantera olika situationer. Inom polisen finns det åttio olika funktioner. Bara för att nämna några så är det väl den brottsutredande polisen man tänker på i första hand. Men vi har ju också de som arbetar med trafikkontroller, förebyggande brott, familjesituationer med mera.

Det är ett tufft yrke med tjänstgöring dygnet runt, helger som vardagar. De får vara med om mycket tragiska händelser men kanske även lite glädje mellan varven då till exempel en försvunnen person blir hittad välbehållen. De håller ordning och reda vid stora engagemang som vid fotbollsmatcher, musikevents och demonstrationer.

Så ställ upp för polisen, inte med ”potatisgris” utan med lovord, en dunk i ryggen. Hur skulle vårt samhälle se ut utan denna fantastiska yrkesgrupp?

Naturligtvis finns det väl otrevliga, korrupta poliser också, men det finns det i alla yrkesgrupper och det är en annan historia.

Fotnot: Lite av ovanstående är hämtat från https://www.polisen.se/om-polisen/bli-polis/polisyrket/

 

 

 

 

 

 

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Back to top button