BlåljuspersonalÖvrigt

Polisen i arbete

Man behöver inte vara stor och stark för att jobba som polis, däremot behöver man kunna ta hand om andra människor på ett väldigt bra sätt. Viljan om att göra samhället tryggare måste också finnas där.

Polisen i arbete

Den kanske viktigaste arbetsuppgiften för en polis är att förhindra och förebygga att ett brott ens sker. När en polis arbetar i yttre tjänst så är det väldigt vanligt att man arbetar med att ta anmälningar, ta olika föremål i beslag och hålla förhör. Men poliser är inte enbart ute på fältet utan varje brott innebär väldigt stor noggrannhet med dokumentation så därför blir det en hel del tid framför datorn. Då detta är ett yrke som kräver personal dygnet runt så finns det alltid poliser som jobbar, oavsett vilken dag det är eller vilken tid på dygnet. Ytterligare vanliga arbetsuppgifter för en polis i yttre tjänst är att hantera våldsamma familjesituationer, trafikkontroller, närvara vid större tillställningar, hålla ordning vid krogar, utreda ärenden där människor har gripits på bar gärning för tex stöld, omhänderta berusade människor. 

Olika uppgifter och tjänster

Det finns olika saker som man kan arbeta som när man är polis, här kommer det några exempel. Spanare, tunnelbanepolis, kommunpolis. Ingripandepolis, brottsoffersamordnare, sjöpolis, supporterpolis, insatspolis, trafikpolis, gränspolis, polis i utlandstjänst. Sambandsman, kriminaltekniker, hundförare, polisryttare, bombtekniker, utredare, brottsplatsundersökare, internet inhämtare, underrättelseanalytiker, it-forensiker. 

Det finns fysiska krav inom polisyrket då vissa arbetsuppgifter kräver god fysik och hälsa. Det är viktigt med god sömn, bra kost, bra träning. Att upprätthålla en god kondition för att det kan motverka skadlig stress samt vara till hjälp att kunna hantera vissa arbetsuppgifter. Yrket ställer krav på gott omdöme och genomtänkta bedömningar. Förmågan att kunna ta snabba beslut måste finnas där även när man har en hotbild riktad mot sig. 

Utrustningen som en polis i yttre tjänst bär väger mellan 10 – 12 kg så det kräver att grundkonditionen är god. Utrustningen består av skyddsväst, kommunikationsradio, tjänstevapen samt batong. I vissa fall så måste dem ha extra utrustning på sig som består av, tung skyddsväst, sköld, förstärkningsvapen, och hjälm. 

Källa:

http://www.polisen.se

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Back to top button