Artiklar

Polisen värnar till fjällvandrare

Fler har fått upp intresset för fjällvandring. I takt med att ökningen av vandrare på bergen har räddningsinsatserna blivit fler. Polisen är tillsammans med Fjällräddningen ansvarig för all typ av räddningsarbete på fjällen. 

Polisen går nu ut med ett råd till höstens fjällvandrare. De rekommenderar allmänheten att inte underskatta våra svenska fjäll. Vädret kan gå från strålande sol till storm och snöfall på kort tid. Dagsturer kan vara att föredra framför långa turer med flertalet övernattningar, menar Polisen.

Att ständigt vara uppdaterad på vädret är A och O under en fjällfärd. Det har under den senaste tiden krävts stora räddningsinsatser för att få ned personer från fjällen vid väderförändringar. Den 31 augusti i år fick Polisen tillsammans med Fjällräddningen rycka ut för att undsätta sjutton ungdomar och fem vuxna på fjället Hoken, norr om Skarsfjället i Härjedalen.

Sällskapet tältade på fjället när vädret slog plötsligt om. Det blåste mellan 30 och 40 meter per sekund i vindbyarna. Vid 32,7 meter per sekund ses det som orkanstyrka. Samtliga 22 personer kunde flygas ned och ingen var skadad eller nedkyld.

Att ta råd från lokala guider och anläggningar samma dag som du ska börja vandra är något som Polisen uppmuntrar vandrare till.

Källförteckning:

https://polisen.se/aktuellt/nyheter/rad-till-fjallvndrare/
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jamtland/stor-fjallraddningsinsats-norr-om-helags

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Back to top button