BrottGängkriminalitetHotMisshandel

Polismyndighetens minnesdag känsloladdat i år

Varje år hålls en minnesdag för att hedra de Poliser som omkommit i tjänsten. I år hålls den i Kungsholms kyrka i Stockholm blir lite annorlunda på grund av pandemin. I år var första gången på 14 år som en person sköts till döds i tjänst.

Polismyndighetens minnesdag känsloladdat i år. I år är minnesdagen för att hedra poliser som mist livet i tjänsten annorlunda på fler sätt än att den är digital. Polismyndigheten förlorade under natten till 1 juli i år en kollega i Biskopsgården i Göteborg. Polismannen stod och pratade med ett par personer när han blev beskjuten.

Sedan 1900 har runt 100 poliser dött i tjänsten. Det senaste mordet skedde 2007 i Nyköping då en polisman blev skjuten till döds när en man skulle bli transporterad till en psykiatrisk klinik. Innan dess blev en polis misshandlad, med dödlig utgång i Hedemora i Dalarna under 2004. Därför blev Polismyndighetens minnesdag känsloladdat i år.

Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet, menar att Sverige varit relativt förskonade av dessa typer av angrepp historiskt. Han menar dock att sedan Polisen gjorde tillslag mot Encrochat (som Blåljus Nytt tidigare rapporterat om) samt operation Trojan Shield har maktbalansen mellan Polisen och organiserade brottsligheten rubbats.

Vid Trojan Shield samarbetade den svenska polisen med Europol för att göra razzior mot tongivande gängkriminalitet. Totalt blev 155 personer med koppling till svensk gängkriminalitet gripna. Det har skapat turbulens i kriminella kretsar. Vilket har lett till att våldet har ökat och att det finns risk att attacker mot Poliser kommer att öka, enligt Jerzy Sarnecki.

Källförteckning:
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/sverige-ar-ganska-forskonade-fran-den-har-typen-av-handelser
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/LnvQx1/polis-dod-efter-skottlossning-i-goteborg
https://sverigesradio.se/artikel/efter-nattens-mord-tre-polismord-under-2000-talet
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/sverige-ar-ganska-forskonade-fran-den-har-typen-av-handelser

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Back to top button