BlåljuspersonalBrottÖvrigt Blåljus

Rattfyllerister i Sverige.

I genomsnitt så kör dagligen var 1/500 bilist rattfulla, det är cirka 0,2 procent av trafiken. Under år 2020 så omkom 57 stycken personer i alkohol- eller drogrelaterad trafikolycka.

Något som inte hör ihop är alkohol och trafik, ändå så är det många människor som kombinerar dem två. Av alla förare som omkommer i trafikolyckor så har ca 20 % av dem alkohol och/eller narkotika i blodet. När det kommer till förare som dör i singelolyckor så har nästan hälften av förarna alkohol och/eller narkotika i blodet. Betydligt fler män än kvinnor kör påverkade i trafiken. Dessa är rattfyllerister i Sverige.

Vad är det då som gör att människor sätter sig bakom ratten när de egentligen inte borde? Är det människor som kör bil dagen efter en mängd alkohol? Är det människor som kör efter två, tre glas till middagen när dem ‘’bara’’ ska åka lite snabbt till affären tex? 

Skrämmande fakta

Det som är skrämmande är att om man möter 1000 personer i trafiken under en dag så är det inte konstigt om två av dem är påverkade. Något som man kan bli utsatt för idag i trafiken är att en mötande medtrafikant blinkar till med helljusen, just för att signalera att det tex är en poliskontroll lite längre fram. Detta är ingen ny sak som folk gjort, utan det har trafikanter gjort under en väldigt lång tid.  Men man bör tänka på att man inte har någon som helst aning om vem som sitter bakom ratten i den mötande bilen. Det kan vara någon som ”bara” ska åka en kort sväng med alkohol i kroppen, men tack vare en varning så undkommer denne polis och konsekvens. 

Konsekvenser

Här nedan kommer det några konsekvenser av att bruka alkohol:

Omdömet blir påverkat av alkohol. Man kan se sig själv som den absolut bästa föraren på vägen.

Synförmågan blir försämrad av alkohol. Man har en sämre förmåga att bedöma avståndet när man är påverkad samt så ökar risken för dubbelseende. Vid 0,1 promille i kroppen så ökar känsligheten för att bli bländad. Det tar även längre tid att få tillbaka mörkerseendet. 

Reaktionsförmågan försämras redan vid låga halter.09

Samspelet mellan muskler och nerver försämras när man är påverkad då det bedövar det centrala nervsystemet.

Man blir mindre uppmärksam i trafiken då alkohol gör så att hjärnan inte klarar av att hantera lika mycket information som när man är nykter. Vem vill ens ha rattfyllerister i Sverige?

Man har ALLTID ett val! Man kan själv välja om man ska framföra ett motordrivet fordon eller inte. Lika så kan du välja själv om du ska åka med någon som är påverkad. Valet är helt ditt. 

 

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Back to top button