BlåljuspersonalDjur

Ridande polisen

Lagens berömda väktare

Ryttare med röda rockar

Den ridande polisen i Kanada är kända över hela världen. Det var också här, i det vidsträckta landet i Nordamerika, som hästarna blev till ovärderlig hjälp. Utan dem hade det varit omöjligt att nå avlägsna platser och upprätthålla lag och ordning när kåren bildades år 1873. Royal Canadian Mounted Police har blivit en symbol för sitt land och känns igen på sina klassiska röda rockar.

Men det var inte i Kanada som ridande polisens historia först började. På Londons gator började Londons Bow Street Horse Patrol skydda staden redan 1758. Därifrån spred sig idén med poliser till häst vidare till många andra av världens länder. Men kanske framför allt till Kanada.

Poliskårer världen över har alltid varit väldigt noga med att välja ut bra hästar. Temperamentsfulla och modiga riddjur har hjälpt sina ryttare att hinna upp brottslingar, underlätta skallgångar och , framför allt, gjort det möjligt för polisen att snabbt ta sig fram genom vildmarken på väg mot viktiga uppdrag. Förseningar då som nu kunde kosta människoliv.

Dagens polishästar

Ridande polisen väljer inte ut djur av någon speciell ras. Till skillnad från polishundar så är de flesta hästraser möjliga att träna för användning inom polisyrket. Lugn, vighet, snabbhet och mod är egenskaper som går att finna hos många slags hästar. Dock är kraven på storlek hårda och därför utgör de småväxta raserna ett undantag.

Polishästar avlas fram på poliskårens egna stuterier och genomgår redan från tidig ålder en hård träning. Det viktigaste är att de så snart som möjligt vänjer sig vid höga ljud, som pistolskott och trafikbuller. Folksamlingar kommer också att bli en stor del av deras vardag och därför tränas hästarna mycket noga i framkomlighet. Ibland händer det tyvärr att en häst som verkat lovande inte alls passar in hos polisen. Det kan till exempel visa sig att den är nervös.

Ridande polisens arbete

I vår tid med snabba motorfordon tar polisen sig inte fram på galopperande hästar när det är riktigt bråttom. Men i många andra situationer skulle allmänheten fortfarande ha svårt att klara sig utan poliser till häst. Ridande polismän har stora fördelar när det gäller att skingra stora folksamlingar. Från sin höga position ser de vad som händer och kan utan besvär bana väg.

När stora demonstrationer och parader drar fram längs gatorna så finns alltid polishästar på plats. Poliserna rider vid demonstranternas sidor både för att skydda dem från den ofta hotfulla allmänheten  och för att se till att deltagarna själva håller sig till lagen. En av polisryttarnas viktigaste fördelar när de befinner sig i upprörda folkmassor är att djur faktiskt har en lugnande inverkan på många människor. Deras närvaro är en välkommen syn.

 

 

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Se även
Close
Back to top button