ArtiklarBrottStölder

Så skyddar du dig mot ficktjuvar

Lär dig att genomskåda de vanligaste knepen

Låt ingen stjäla dina pengar

Trots att kontanter i plånboken blir allt ovanligare så har inte ficktjuvarna alls givit upp. Särskilt inte i julhandeln. Då- mer än någon annan tid på året- gör dessa fingerfärdiga banditer sitt bästa för att komma åt dina pengar. Men du kan hindra dem. Det gäller bara att veta hur de tänker för att du själv ska kunna tänka ett steg längre och undvika att bli drabbad. Man måste skydda sig mot ficktjuvar.

Ett klassiskt knep är att tjuven äter korv med bröd och av ” misstag” råkar kladda ner din jacka. Om detta eller någonting liknande händer dig så ska du genast lägga händerna på dina värdesaker. Annars är risken stor att den ångerfulle personen plockar på sig både det ena och det andra samtidigt som han eller hon under ivriga ursäkter torkar dig ren. Säg bara helt kort att det inte gör någon skada och gå din väg. Tänk gärna på att vara vänlig och glad när du ursäktar dig. Det kan ju trots allt röra sig om ett ärligt misstag.

 

Komiska Karaktärer, Man, Mann, Ficktjuv, Ficka, Stjäla

Bild: Pixabay.com

Njut av rusningen och skydda dig mot ficktjuvar

Julruschen är en spännande och mycket trevlig tid. Vart du än går så finns det mycket att se i skyltfönster, på varuhus och i gathörn. Låt inte rädslan för att bli bestulen förstöra detta. Men folksamlingar är ändå det bästa som ficktjuvar vet. Om det inte uppstår tillräckligt med trängsel i julhandeln så har de många olika sätt att samla ihop människor. Gatumusikanter, jultomtar och slagsmål har en förmåga att locka till sig mycket folk. Stanna gärna och titta. Sätt dig ner på en bänk och låt dig underhållas av julsånger, jonglörer eller mimartister. Men håll i plånboken, bokstavligt talat. Man kan aldrig upprepa: Skydda dig mot ficktjuvar, för många gånger.

Det sägs att handen är snabbare än ögat och det gäller i högsta grad när du har med ficktjuvar att göra. Innan du hunnit blinka kan din mobiltelefon eller plånbok vara försvunnen. Därför ska du endast ta med dig det nödvändigaste när du handlar julklappar. Din dyra klocka kan du lämna hemma eftersom det finns digitala klockor lite överallt på gatorna. Detsamma gäller stora summor kontanter. Ju mer du kan hålla utom räckhåll för långfingrade tjuvar, desto bättre.

Handla hemifrån

Ett otraditionellt men säkert sätt att handla presenter är trots allt att göra det hemma framför datorn. Nöj dig med en ordentlig shoppingrunda inför helgen och ett besök på den lokala julmarknaden. När du kommer hem – efter att upplevt en av årets höjdpunkter- så kan du sätta dig ner i lugn och ro och gå igenom julklappslistan. Än så länge har kanske inte din barndomsvän, moster eller brorsdotter fått sin julklapp?  Då är det dags att ta hjälp av internet. Här kan du komplettera med allt som du eventuellt ännu inte köpt. Leveranserna går snabbt och lätt och allting anländer i god tid innan julafton om du bara är ute i god tid själv. Det värsta som finns i det här sammanhanget- oavsett om man handlar på internet eller i butikerna- är att vara ute i sista minuten.

 

Källa:

https://www.polisen.se

 

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Back to top button