ArtiklarÖvrigt

Säkerhet på isen

Lär dig att undvika olyckor

Förrädiska isar

När det blir kallare i luften och isen börjar lägga sig på våra sjöar så ger sig många människor ut i naturen. Snöiga granskogar och blanka sjöar är en fin naturupplevelse. Tänk bara på att vara försiktig när du går ut på isen. Ofta är den inte lika säker som den kan se ut. Ta inga onödiga genvägar. Men framför allt ska du inte ge dig ut på isbelagda sjöar utan rätt utrustning. Säkerhet på isen är A & O.

Ispikar och säkerhetslina är gamla och pålitliga saker som räddat många liv. Men den moderna tekniken kan också vara till hjälp. Ett överfallslarm kan till exempel användas till annat än att bara skrämma rånare på flykten. Skulle du råka hamna i en vak så hörs larmsignalen på långt håll och talar om för alla som finns  i närheten att du behöver hjälp. En telefon i vattentätt fodral är också ett måste så att du kan ringa efter hjälp.

Var aldrig ensam

När du åker skridskor eller fiskar på isen så ska du absolut inte vara ensam. Om du inte har någon med dig  kanske det finns andra fiskare eller skridskoåkare i närheten. Kommer du utan sällskap och det inte finns en människa inom synhåll ute på isen är det bäst att gå hem igen. Skulle det värsta hända så är det livsviktigt att någon ser dig och kan hjälpa till.

Skridskor, Konståkning, Rida, Sporter, Vinter, Kall

Bild: Pixabay.com

När vintern kommer måste du ha tålamod. Det dröjer länge innan isen blir så stabil att du utan fara kan åka skridskor eller gå långa vinterpromenader på sjön. Först när vädret varit riktigt kallt en tid kan du susa iväg. Ibland händer det faktiskt att isen inte bär på hela vintern på grund av vårt milda klimat. Då är det tur att det finns konstgjorda skridskobanor. En bra grundregel är att isen ska vara minst tio centimeter tjock för att kunna bära dig. För körning med lastbil krävs minst 30 centimeter kärnis.

Gå en kurs

Innan vintersäsongen börjar så kan du med fördel gå en kurs i livräddning. Då är du ordentligt förberedd när kylan kommer. Träna på att kasta livboj och säkerhetslina och lär dig hur du bäst hjälper någon som gått ner sig i en isvak. En människa som håller på att drunkna drabbas ibland av panik. Om du inte vet hur du ska agera kan rädslan smitta av sig på dig. Då är det lätt hänt att du gör allvarliga misstag och själv dras ner i det iskalla vattnet.

Det första du ska göra om du ser en människa som hamnat i en vak är att ringa 112. I väntan på att hjälpen hinner komma närmar du dig iskanten försiktigt. Tänk på att gå samma väg som den nödställde gjorde. Där höll ju isen för honom eller henne.   Skrik och ropa så att personen lägger märke till dig och kan kasta ut en räddningslina. Så fort faran är över måste den nedkylda in i värmen- nu är det bråttom.

Det är nödvändigt att vara försiktig, men ändå inte bra att vara alltför rädd och ängslig. Om barnen vill ut och gå på isen ska du inte hålla dem hemma bara för säkerhets skull. Däremot måste de små ha säkerhetsvästar på sig och minst en vuxen person i sällskap. Då kan de också njuta av vintern.

Källa:

https://www.sosalarm.se

 

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Se även
Close
Back to top button