BrottDjurFörsvunna personerHotOlycka

Schäfer- vår meste polishund

En lagens man på fyra ben

Rätt ras på rätt plats

Eftersom olika hundraser skiljer sig mycket åt så kan alla inte klara av allt. Men alla kan göra något och passar bra som sällskapshundar, vakthundar eller ledarhundar. Några raser- framför allt schäfer – är utmärkta polishundar, och är också vår meste polishund.

Att just schäfern blev polisens populäraste ras beror på flera olika saker. Tack vare sin storlek har den här hunden styrkan och snabbheten som behövs. Att möta en så stor och stark polishund med vassa tänder får många kriminella personer att tveka. Schäfern är också mycket lydig och har lätt för att lära sig alla nödvändiga kommandon. Dessutom har den ett utmärkt luktsinne. Denna kombination har givit den ett gott rykte hos polisen.

En hund ger respekt

En polishunds viktigaste uppgift är att skydda sin hundförare. Poliser råkar dagligen ut för hotfulla situationer som kräver åtgärder. Många aggressiva eller berusade personer kan tänka sig att börja slåss med en polisman. Men en stor schäfer är någonting helt annat. Det ryms många kilo muskler under den pälsen. Föraren och hunden är alltid tillsammans och kan bli ett mycket samspelt par.

Det uppstår ofta demonstrationer och andra stora folksamlingar på gator och torg. Då rycker polisen ut för att se till att allt går som det ska och att ingen deltagare brukar våld. Hundförarna finns alltid på plats när detta händer. Att övervaka tillhör också schäferns uppgifter och det gör den bra.

Luktsinnet är guld värt

Många situationer inom polisyrket handlar om att hitta någon eller något, ofta så fort som möjligt. För det krävs ett bra luktsinne. Schäfern kan läras upp till att spåra försvunna personer, föremål eller ämnen. Hundar som hittar narkotika har gjort många viktiga insatser. För att få upp spåret efter en skadad eller efterlyst människa behöver hunden känna till personens lukt. Blod från sårade eller kläder från efterspanade är mycket värdefulla ledtrådar.

Många smugglare skulle säkert ha klarat sig om inte polisen haft hundar. De reagerar på väskor och bagage när de känner en bekant lukt och får gränspolisen att titta efter en gång till. Det går att gömma saker för människor, men sällan för en schäfer. Kan bero på det, att just schäfer är vår meste polishund.

Många år i yrket

En schäfer kan som du förstår få en lång och framgångsrik karriär. Men precis som för mänskliga poliser är vägen dit lång och utbildningen hård. Det var den belgiska polisen som år 1899 började träna polishundar på allvar. I mer än ett sekel har de sedan varit värdefulla medhjälpare.

Alla hundar som används av polisen måste gå igenom utbildningar och klara olika prov beroende på inriktning. En gång om året görs sedan uppföljande prov för att se om hundarna fortfarande klarar sig bra. 

Schäfern har mycket kontakt med sin hundförare. Förutom att de arbetar tillsammans och är vänner under hela den tid som hunden hjälper polismannen så brukar gamla polishundar flytta hem till föraren som nu blivit husse. Hundar får också gå i pension.

Källa:

http://www.wikipedia.se

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Back to top button