EfterlysningFörsvunna personer

Skenet kan bedra…

När vi tror att ett brott har begåtts

Skenet kan bedra

Alla brott som händer inträffar faktiskt inte i verkliga livet. Många av dem sker endast i vår fantasi. Polisen får varje år in samtal från människor som anmäler att de har blivit bestulna eller att en familjemedlem försvunnit eller att en inbrottstjuv befinner sig i deras hus. Skenet kan bedra.

Men det är inte alltid så illa som anmälaren befarat. Särskilt stressade tider som till exempel veckorna före jul brukar polisen blir kontaktade av upprörda människor som anmäler att deras bil har blivit stulen. Förklaringen visar sig helt enkelt vara att bilägaren glömt var han eller hon ställde fordonet i brådskan.

Hos polisen är man medveten om problemet men kan inte göra mycket åt det. Samtidigt som mycket tid går till spillo på grund av nervösa eller psykiskt instabila människors anmälningar av helt oskyldiga händelser så vill man förstås att folk ska ta kontakt med ordningsmakten om de har behov av det. Men generellt råder man medborgare att ”Se efter en gång till”.

Missförstånd

Missförstånd kan också ställa till det. En gång hände det att en polispatrull i USA stormade in i en videobutik och kastade sig över vad de trodde var en beväpnad rånare. Det visade sig dock vara en pappfigur föreställande en skådespelare med ett vapen i handen. En liknande händelse utspelade sig i Sverige när TV-programmet Efterlyst som visas på TV3 skulle spela in en rekonstruktion av ett allvarligt brott för att hjälpa vittnen att minnas. Det hela blev så realistiskt att inspelningsplatsen fick besök av den riktiga polisen. Flera personer hade trott att det var på allvar och slagit larm.

Varje år blir ett stort antal människor anmälda som försvunna. Men många gånger slutar det lyckligt. Till exempel när ett litet barn gått till en granne för att leka utan att berätta det för sina föräldrar eller om frun varit ute på en skogspromenad- där mobilen har dålig täckning- utan att säga något till sin man. Men sådana här missförstånd har polis och räddningstjänst större tolerans med. Försvunna anhöriga är trots allt viktigare än försvunna bilar.

Till sist vill jag uppmana dig som ser efter huset åt en bortrest granne att vara försiktig. En dörr som lämnas öppen för att släppa in frisk luft kan uppfattas som inbrott. Många hjälpsamma grannar har också orsakat utryckningar av polis och väktare genom att sätta igång larmet av misstag. Låt inte din trevliga omtanke få ett otrevligt slut.

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Back to top button