BrottInrikesMordfall

Skolattacker i Sverige

Hur många skolattacker har vi haft i Sverige? När har dem skett och vart?

Skolattacker i Sverige

Totalt sett har det varit nio skolattacker i Sverige sedan år 1961.

Från år 1961 till år 2021 så har Sverige haft nio stycken skol attacker runt om i Sverige. Den första skedde i Kungälv den 4 mars 1961. Det var under en skoldans som en 17 åring sköt ca 15 stycken skott in bland eleverna. Under den attacken så blev sju stycken skadade varav en 18 åring blev så skadad att han senare avled.

70- talet 

Den andra attacken skedde år 1979 i Göteborg. En tillsynslärare blev knivhuggen så illa att han dog. Detta när han skulle avvisa en berusad elev från platsen. Läraren blev 39 år gammal.

2000- talet

Nästa attack som skedde var år 2001, nu var det en 16 årig pojke som miste livet. Redan under samma år så skulle nästa attack äga rum, nu var det i Sundsvall. En elev knivskar två stycken andra elever. Eleven hade som avsikt att skada fler. En flicka omkom i attacken. 

2004 så var ett angrepp planerat i en skola i Malmö. Detta angrepp kunde stoppas av polisen. En 16 åring hade planerat att massakrera sina klasskompisar. Innan någon kom till skada så blev gärningsmannen dock gripen av polisen.

Skol attacken som skedde i Trollhättan år 2015 fick väldigt mycket uppmärksamhet i media. Det var en 21 årig man som attackerade personal och elever. Överträdelsen beskrivs som ett hatbrott. På grund av denna attack så miste två personer sina liv. Gärningsmannen blev skjuten av polisen och avled. 

Broby var stället där nästa attack skedde. Nu var det en 14 årig elev som dödade en annan elev. Man tror att motivet var hämnd.

Två personer blev skadade under en skol attack år 2017 i Stockholm, en av dem dog.

Den senaste attacken som har hänt var 2021, en maskerad elev knivhögg en lärare i Eslöv.

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Back to top button